Complotdenkers willen ‘jagen’ op vaccinatiemedewerkers, GGD doet aangifte

In een omstreden Telegram-groep is donderdag een heksenjacht ontstaan op enkele vaccinatiemedewerkers van de GGD.

Sebastiaan Quekel
De XL vaccinatielocatie Breepark in Breda Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De XL vaccinatielocatie Breepark in BredaBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Complotdenkers delen de namen van vaccineerders met elkaar, met oproepen als ‘ruim deze moordenaars van de straat’, ‘jagen maar’, ‘laat deze engnek de kerst niet halen’ en ‘alles kan kapot’. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland heeft ‘met ontzetting’ kennisgenomen van deze berichten en heeft aangifte gedaan.

De veiligheid van de GGD-medewerkers hoort ‘op geen enkele manier in het geding te zijn’, zegt Nicolette Rigter, directeur Landelijk Corona Programma van de GGD, in een reactie. “Wij nemen dit zeer hoog op. Onze mensen zetten zich al maandenlang in om het coronavirus te bestrijden. Ze verdienen respect en waardering in plaats van opgejaagd en geïntimideerd te worden door complotdenkers.”

Bataafse Republiek

Chatgroep De Bataafse Republiek heeft ongeveer 7000 leden. Onder de actieve leden was een vrouw die was opgepakt voor doodsbedreigingen tegen RIVM-topman Jaap van Dissel. De groep heeft Van Dissel al maanden op de korrel.

De Telegram-groep is opgezet door de Red Pill Journal, het beruchte platform van complotdenkers Micha Kat, Wouter Raatgever en Joost Knevel. Zij geloven in complottheorieën over pedonetwerken. Raatgever werd vorige week veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het maken van opruiende bedreigende filmpjes.

Die zijn onder meer gericht tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de advocaat van de gemeente en tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Tijdens een ‘Red Pill Journal’ startte Raatgever op 27 mei een filmpje over Van Dissel, dat eindigde met een explosie. “Dat is ook wat er moet gebeuren,” zei hij. “Dit is wat we moeten doen.”

Raatgever werd begin juni opgepakt in Siddeburen, op de boerderij van zijn vriendin. Kat en Knevel verblijven in het buitenland en zijn niet aangehouden.

Heksenjachten op sociale media

Voor de politie is een heksenjacht van deze omvang niet nieuw. In september 2018 werden grappenmakers over het stintdrama in Oss massaal aan de schandpaal genageld. “Op sociale media denken mensen dat ze ‘veilig’ kunnen reageren en zomaar alles kunnen en mogen zeggen’’, reageerde een politiewoordvoerder toen. “De toon waarmee dit gebeurt wordt ook steeds harder. Denk alsjeblieft even na wat je doet of schrijft als reactie. Dit kan een enorme impact op slachtoffers, familie of bekenden hebben.’’

Voor mensen die meedoen aan een online heksenjacht hebben experts geen goed woord over. “Deze mensen stoken elkaar op en geven elkaar het gevoel dat zo’n jacht gerechtvaardigd is, dat ze hiermee het juiste doen. Maar het tegendeel is waar: hierdoor krijgen mensen nog meer een hekel aan sociale media. Er zit geen rem op deze jacht, dat is gevaarlijk,” zei mediahoogleraar Jan van Dijk van Universiteit Twente eerder.

Onderzoek

De politie is op de hoogte van chatgroep De Bataafse Republiek en stelt een onderzoek in, bevestigt een woordvoerder. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden