Commissie zinspeelt op meineed tijdens verhoor imam Salam

Het verhoor van de Utrechtse imam Suhayb Salam in het onderzoek naar ongewenste buitenlandse beïnvloeding van islamitische instellingen is woensdagmiddag ontaard in een tumultueuze sessie, waarin de beschuldigingen over tafel vlogen.

Bas Soetenhorst
Suhayb Salam, bestuursvoorzitter en geestelijke leider van de Stichting alFitrah, tijdens de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie.  Beeld ANP
Suhayb Salam, bestuursvoorzitter en geestelijke leider van de Stichting alFitrah, tijdens de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie.Beeld ANP

Aan het eind van het verhoor leek commissievoorzitter en CDA-Kamerlid Michel Rog te zinspelen op meineed van Salams kant, omdat die laatste verklaarde geen stukken te bezitten over financiën van zijn moskeeorganisatie. “U beschikt wel degelijk over de stukken. U ontkent nu dat u daarover beschikt,” aldus de voorzitter. Salam ontkende ook dat zijn stichting een bankrekening heeft, wat volgens Rog wel degelijk het geval is.

Meteen na afloop, maar met de microfoon nog aan, deed Salam het geheel af als ‘een poppenkast’. Eerder sprak hij al van een schijnvertoning, waarbij hij niet de kans kreeg leugens te weerleggen. Daarbij betichtte hij D66-Kamerlid Rutger Schonis van ‘schofterig gedrag’, omdat deze hem niet liet uitpraten. Rog dreigde vervolgens het verhoor te schorsen toen Salam erop stond dat hij kon uitpraten: “Of u laat mij uitpraten of ik ga naar de rechter.” En: “We zitten hier niet in een rechtbank. Ik hoop dat u weet wat uw grenzen en mijn grenzen zijn.”

De stemming werd al voor aanvang gezet, toen Salam weigerde te gaan staan bij het afleggen van de eed. Vervolgens las hij een verklaring voor waarin hij stelde dat grondrechten van moslims ‘stelsel- en planmatig worden ondermijnd.’ Een aantal politici heeft ‘heropvoeding nodig’, zei hij. Later in het verhoor stelde hij dat de overheid ‘onderdrukkend’ bezig is. “Wij moslims bepalen mede de normen en waarden. Of het u bevalt of niet.”

Salam zei circa 1,5 miljoen euro uit Koeweit te hebben ontvangen, onder andere voor de aankoop van een pand in Utrecht. Volgens hem zijn ‘bemoeials’ van de AIVD de afgelopen jaren tot zes keer toe in Koeweit geweest met vragen over mogelijke donaties aan de Al Fitrahmoskee van Salam in Utrecht.

Waarheid

Eerder op de dag schetste onderzoeker Trees Pels een alarmerend beeld van de organisatie van Salam, waar kinderen tijdens buitenschoolse lessen aangeleerd zou worden zich van de samenleving af te keren. Volgens Salam is dat ver verwijderd van de waarheid. Zijn organisatie doceert op jaarbasis honderden kinderen. “Er is zelfs een jaar geweest dat we de duizend haalden.”

Hij zei ‘100 procent’ transparant te zijn over de financiële gang van zaken bij Al Fitrah. Jaarverslagen worden volgens hem mondeling afgehandeld en niet schriftelijk vastgelegd.

De imam beschuldigde op zijn beurt een eerdere getuige, Saïd Bouharrou, van meineed. De vicevoorzitter van de Raad van Marokkaanse moskeeën verklaarde maandag dat mensen van Al-Fitrah hebben geprobeerd in Nijmegen voet aan de grond te krijgen.

Op de vraag of hij islamitische huwelijken heeft afgesloten, weigerde Salam met ja of nee te antwoorden. “We begeleiden de mensen in hoe zij volgens de islam behoren te leven. Als ze ons vragen: doen jullie aan huwelijken, dan is ons antwoord heel simpel: als deze meid een vader heeft, dan kan hij haar zelf huwen.”

Meewerken

Voorzitter Rog wees hem op zijn medewerkingsplicht. “U heeft de commissie meerdere keren geen antwoord gegeven op de vraag of het voorgekomen is dat u of anderen binnen Al Fitrah islamitische huwelijken hebben gesloten.” Salam ontkende dat zo’n huwelijk strafbaar is, hoewel commissielid Chris Stoffer hem artikel 449 uit het wetboek van Strafrecht voorhield.

Of hij moslims doceert niet mee te doen aan Nederlandse feestdagen en hen aanraadt niet-gelovigen niet aan te kijken, weigerde Salam ook te reageren met een simpel ja of nee. Zijn omslachtige antwoorden klonken wel als een bevestiging, al benadrukte hij dat het de kinderen vrij staat zelf te beslissen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden