Commissie Donner: nog eens 1800 ouders moeten worden gecompenseerd

Nog eens 1800 ouders moeten mogelijk gecompenseerd worden voor het onterecht aanmerken als fraudeur door de Belastingdienst. Daarnaast moeten er loketten komen waar iedereen terecht kan die het gevoel heeft door de Belastingdienst verkeerd te zijn behandeld.

Hanneke Keultjes en Hans van Soest
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat stelt oud-minister Piet Hein Donner, onder wiens leiding onderzoek is gedaan naar de fouten bij de dienst Toeslagen. Hij adviseert vandaag nog eens 22 zaken te onderzoeken. Bij die zaken zijn in totaal 1800 ouders betrokken. De ‘gewraakte werkwijze’ in de eerder onderzochte zaak, is volgens Donner ‘niet uniek’.

In dat eerdere onderzoek, dat dit najaar werd gepresenteerd, werd één dossier van de Belastingdienst onderzocht. In deze zogeheten CAF 11-zaak werd gekeken naar vermoede fraude bij een kinderopvangbedrijf in Eindhoven. Alle 302 gezinnen die daar als klant waren ingeschreven, werden in 2014 ineens aangemerkt als fraudeur. Niet alleen liepen zij meteen honderden euro’s aan toeslag per maand mis, ook moesten ze de ontvangen kinderopvangtoeslag uit 2012 en 2013 terugbetalen.

Snoeihard oordeel

Het gevolg was dat mensen opeens met een schuld van soms tienduizenden euro’s werden geconfronteerd. Bij de invordering werden dwangmiddelen als gedwongen verkoop en inbeslagname van huizen niet geschuwd, terwijl bezwaarschriften soms pas na jaren werden beantwoord.

Over die zaak oordeelde Donner destijds snoeihard. De Belastingdienst had de ouders geen enkele kans gegeven onregelmatigheden te herstellen, regels werden door de fiscus met voeten getreden. De ouders moesten allemaal financieel gecompenseerd worden. De affaire kostte toenmalig staatssecretaris Menno Snel (Financiën) zijn baan.

De Eindhovense zaak stond niet op zichzelf. Er waren nog 169 van dergelijke CAF-zaken waarbij de belastingdienst onderzoek deed naar fraude met kinderopvangtoeslag. Daarbij waren zo’n 9000 ouders betrokken. Destijds zei Donner al te vermoeden dat ook daar grote fouten zijn gemaakt en dat het aantal gedupeerden dus niet tot de 302 gezinnen uit de CAF 11-zaak beperkt zou blijven .

Strikte handhaving

Donner stelde vandaag dat de meeste mensen niet in de problemen kwamen door het handelen van de Belastingdienst, maar doordat de wet te streng is. Wie één foutje maakte, moest alles terugbetalen. “De wetgever heeft de toeslag een alles-of-nietskarakter gegeven. Politiek en opinie hadden alleen oog voor fraudebestrijding en eisten strikte handhaving.”

De commissie-Donner concludeerde eerder al dat de fouten konden worden gemaakt in een ‘klimaat waarin fraudebestrijding vooropstond’. Het opsporingsteam, dat onder de afkorting CAF op pad werd gestuurd, werd opgetuigd in de tijd dat er in politiek Den Haag veel te doen was over de zogenoemde Bulgarenfraude met toeslagen.

Los van het rapport-Donner heeft ook de Auditdienst Rijk het handelen van de Belastingdienst onderzocht. Volgens journalisten van Follow the Money wordt in dat onderzoek geconcludeerd dat de fiscus extra kritisch keek naar aanvragen van kinderopvangtoeslag door mensen met een buitenlands paspoort. Dat zou in strijd zijn met het discriminatieverbod. De Belastingdienst heeft altijd ontkent dat dat is gebeurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden