Commissarissen Ajax krijgen toch geld voor ‘erebaan’, ondanks aftocht bestuursraad
Het aangekondigde vertrek van de bestuursraad van Ajax is níet de doodsteek voor het omstreden voorstel de raad van commissarissen te gaan betalen. Ingewijden bevestigen dat vrijdag op een aandeelhoudersvergadering het beloningsbesluit zal worden bekrachtigd.
In de ledenvergadering van woensdagavond, waarin de bestuursraad vanwege gebrek aan draagvlak aankondigde uiterlijk op 1 september te zullen aftreden, drongen tegenstanders tevergeefs aan op een stemming over het beloningsvoorstel. In een verwijzing naar de statuten zei de voorzitter van de huidige bestuursraad, Frank Eijken, dat daar geen sprake van kan zijn en dat het besluit al eind maart door de bestuursraad is genomen. In de aandeelhoudersvergadering vindt alleen nog een formele bekrachtiging plaats.
Dat betekent dat de commissarissen, die tot nu toe voor niets werkten, 25.000 euro per jaar gaan verdienen. President-commissaris Pier Eringa krijgt daarbij een toeslag van 10.000 euro, ‘voetbalcommissaris’ Jan van Halst krijgt 20.000 euro boven op het basisbedrag.
Bronnen rond de club gaan ervan uit dat de commissarissen geen gehoor zullen geven aan eventuele oproepen vanuit de vereniging om af te zien van de vergoeding, ook niet als de druk wordt opgevoerd door prominente Ajacieden. Critici beschouwen het commissariaat als een erebaan, die uit clubliefde voor niets zou moeten worden vervuld. Voor de toezichthouders is de beloning een logische stap in de verdere ‘professionalisering’ van de club.
Bijval van verschillende kanten
Het verzet tegen de beloning van de commissarissen was juist de aanleiding voor het aftreden van de bestuursraad. Maar in de vergadering van woensdag kreeg Eijken ook bijval. Onder anderen oud-voorzitter Michael van Praag steunde het belonen van de toezichthouders, zoals hij eerder ook in Het Parool had gedaan. Eijken zelf hekelde het vermeende gebrek aan mensen met ‘Ajax-dna’ op belangrijke posities in de club.
Ook nam hij afstand van de wens van zijn voorganger Hennie Henrichs om de 800 verenigingsleden het recht te geven geconsulteerd te worden door de bestuursraad vooráfgaand aan belangrijke besluiten. Hij waarschuwde dat dit door de veelheid aan opinies de bestuurbaarheid van Ajax zal bemoeilijken.
Met ereleden als Sjaak Swart en Leo van Wijk zullen Henrichs en Van Praag vermoedelijk betrokken zijn bij het samenstellen van een nieuwe bestuursraad, die de vereniging als grootaandeelhouder zal vertegenwoordigen in aandeelhoudersvergaderingen en de samenstelling van de raad van commissarissen bepaalt.