College voor Rechten van de Mens: verbod op hoofddoek en keppel voor boa’s werkt stigmatiserend

Het voornemen van minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) om ook buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) geen religieuze symbolen als hoofddoek, keppeltje of kruis te laten dragen, is stigmatiserend en niet effectief om hun neutraliteit te waarborgen. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

“Beoordeel neutraliteit en onpartijdigheid van boa’s op basis van hun gedrag en handelingen, niet op basis van het dragen van een religieus symbool of religieuze kleding,” aldus het College.

Yesilgöz werkt aan een richtlijn voor de kleding die boa’s in dienst moeten dragen. Net als bij de politie vindt zij dat hun uniform er neutraal moet uitzien. Een motie van de PVV daarover werd vorig jaar december aangenomen. Voor agenten in functie is het nu al niet toegestaan om uitingen van religie te dragen in hun uniform.

Neutraliteit

Volgens het College lijkt minister Yesilgöz vooral bang dat het gezag van boa’s schade oploopt als zij religieuze symbolen dragen. Ook zou zij twijfels hebben over hoe burgers op zulke uitingen zouden reageren, maar dat vindt het College geen goede leidraad. “Achter die publieksreacties zit namelijk de discriminerende aanname dat wie laat zien religieus te zijn, niet op een neutrale en onpartijdige manier kan handelen.”

De instelling waarschuwt dat met name vrouwen die het dragen van een hoofddoek als religieuze plicht zien, slachtoffer worden van de nieuwe richtlijn. “Als neutraliteit op zo’n manier wordt uitgelegd dat religieuze kleding niet is toegestaan, sluit hen dat uit van functies waar het dragen van een uniform bijhoort. Een grote groep vrouwen wordt hiermee geschaad in hun maatschappelijke participatie en economische zelfstandigheid.”

Hoe de richtlijn van de minister er precies gaat uitzien, is nog niet duidelijk. Daarover is Yesilgöz nog in gesprek met gemeenten. In Utrecht nam de gemeenteraad vorig jaar november juist een motie aan die religieuze uitingen voor boa’s moet toestaan. Volgens het College kan maatwerk uitkomst bieden. “In andere landen heeft men een oplossing gevonden door bijvoorbeeld een hoofddoek te ontwerpen die bij het uniform past.”

De Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie is het met het college eens, laat hij op Twitter weten. Hij noemt het voorgestelde verbod een ‘uitsluitingsmechanisme en inperking van grondrechten'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden