Code geel: waarschuwing voor pittige onweersbuien en zware windstoten

Wie maandagmiddag de weg op gaat, kan maar beter goed opletten. Lokaal kunnen er zeer pittige buien vallen, met kans op onweer en tientallen millimeters regenwater in korte tijd.

Marlies van Leeuwen
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Weerplaza waarschuwt dat het verkeer ‘tijdelijk last kan hebben van aquaplaning en zeer slecht zicht, ook kunnen straten en sommige tunnels onderlopen’. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor heel het land.

De onweersbuien zijn normaal voor deze zomertijd, zegt een KNMI-woordvoerster. Hoewel in de zomer altijd een kans is op een uitzonderlijke valwind zoals in laatst Leersum, is de situatie maandag niet te vergelijken met die op 18 juni en is er een heel kleine kans dat het weerinstituut over moet gaan tot het afgeven van code oranje.

Temperatuur loopt op

De temperatuur loopt in een groot deel van het land flink op: zeker in het midden, oosten en noorden wordt het zomers warm met 25 tot zelfs 29 graden. “De lucht is ook vrij vochtig, hierdoor voelt het drukkend warm aan. Dit is gelijk een teken dat voor eventuele buien genoeg ‘brandstof’ aanwezig is,” meldt Diana Woei van Weerplaza.

In die warme, vochtige lucht kunnen in de loop van de dag pittige buien ontstaan, maar vooral in het zuiden zal dat ‘zeer plaatselijk’ zijn. “Waardoor het overgrote deel van de plaatsen niet met overlast te maken krijgt,” zegt Woei. “

Kans op hagel

Naarmate de buien verder naar het noorden trekken, worden ze talrijker en pittiger. De kans op hagel neemt toe, ook zware windstoten zijn lokaal niet uitgesloten. Ook voor het noorden en oosten geldt dat bij buien kans is op onweer en veel regen in korte tijd, mogelijk met wateroverlast tot gevolg.”

Daarmee doelt de meteoroloog op aquaplaning, zeer slecht zicht en het onderlopen van straten en tunnels. Ook dinsdag is de kans aanwezig op een aantal pittige buien, dan juist in het zuiden en zuidoosten. Lokaal kan opnieuw in korte tijd veel regen vallen, ook onweer is mogelijk. In het noorden valt morgen de minste neerslag, in het westen kan vooral later op de dag uit dikkere bewolking wel wat regen vallen. Het wordt dan een stuk frisser dan maandag, met 19 tot lokaal 25 graden en minder zon.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden