COC wil dat verbod op ‘homogenezing’ dit jaar nog ingaat

Belangenorganisatie COC Nederland is niet blij dat het demissionaire kabinet niet nu al met een verbod op ­conversietherapieën (‘homo­genezing’) komt. Het COC wil dat dit verbod dit jaar al ingaat.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte / Gerard Til
Beeld Hollandse Hoogte / Gerard Til

Er komt een onderzoek naar de ­‘verdere juridische mogelijkheden’ om de praktijken aan banden te leggen ‘die gericht zijn op het veranderen van de seksuele gerichtheid of genderidentiteit van een individu’, schrijven zorgminister Hugo de Jonge en minister van Justitie Ferd Grapperhaus (beiden CDA) aan de Tweede Kamer. Dat onderzoek komt tussen juni en oktober volgend jaar, waardoor een besluit aan een nieuw kabinet zal zijn.

Het COC wil dat er dit jaar een wettelijk verbod komt. “We hebben lang genoeg gewacht,” reageert voorzitter Astrid Oosenbrug. “Dat wettelijk verbod moet er nu gewoon komen. Ik wil dat de regering een glasheldere norm stelt dat dit soort kwakzalverij niet langer getolereerd wordt. Dat je lhbti-zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent.”

Steunpunten

De ministers reageren op een onderzoek van Ateno en Bureau Beke over de conversiepraktijken. Sinds de publicatie van het onderzoek heeft een ruime meerderheid van de Kamer om een verbod gevraagd op dit soort praktijken, die ‘met name in (orthodoxe) kerkelijke kringen’ voorkomen.

Maar ‘het is nu nog niet mogelijk om te bepalen op welke wijze het voor­komen en tegengaan van homo­conversie het meest succesvol kan worden gerealiseerd’ schrijven de ­bewindsmannen aan de Kamer. Daar is dus nader onderzoek voor nodig. Wel wil het kabinet enkele maatregelen nemen om de conversietherapieën ‘krachtiger’ tegen te gaan. Zo komen er steunpunten voor lhbtq’s.

Ook wordt in de tussentijd een ‘gedragscode’ opgezet, ‘waarmee een norm kan worden gesteld ten aanzien van seksuele identiteit in relatie tot geloof en levensovertuiging’. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden