COC: minister moet komst haatprediker tegenhouden

De Amerikaanse haatprediker en homohater Steven Anderson wil op 23 mei in Amsterdam komen spreken. Het COC en politieke partijen willen hem weren.

Maarten Moll
Sinds eind jaren zeventig fungeert de regenboogvlag als symbool van de homobeweging. Beeld anp
Sinds eind jaren zeventig fungeert de regenboogvlag als symbool van de homobeweging.Beeld anp

De Amerikaanse haatprediker Steven L. Anderson moet uit Nederland worden geweerd. Dat is het standpunt van het COC.

De 37-jarige dominee van de onafhankelijke Faithful Word Baptist Church, die vindt dat alle homo's, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd, heeft aangekondigd dat hij op 23 mei naar Amsterdam zal komen om zijn boodschap uit te dragen en zieltjes te winnen.

Het COC heeft brieven gestuurd naar staats­secretaris Mark Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid om Anderson als ongewenste vreemdeling te beschouwen en hem de toegang tot Nederland te ontzeggen.

'Let God Burn Them'
"Aanzetten tot haat is bij de wet verboden," zegt Philip Tijsma, woordvoerder van het COC. "Dit heeft daarom niets te maken met de vrijheid van meningsuiting. Hij heeft gezegd dat transgender Caitlyn Jenner dood moet. Hij verheerlijkt de moordpartij in Orlando (een man vermoordde in 2016 in een homonachtclub vijftig mensen, red.) en roept Afrikaanse leiders op homoseksuelen de doodstraf te geven. We hebben ook burgemeester Halsema een brief gestuurd om hem niet te laten prediken in 'haar' stad."

Anderson noemde de slachtpartij in Orlando 'goed nieuws omdat er vijftig homoseksuele pedo­fielen minder op de wereld zijn'. Ook riep hij in een radioprogramma in Botswana op tot het vermoorden van homoseksuelen. 'LGBT' staat voor hem voor 'Let God Burn Them'.

Eruit gooien
Wat Anderson, eveneens Holocaustontkenner, wil gaan doen in Amsterdam, is niet bekend. "Ook het schenden van de openbare orde of de dreiging daarvan is bij de wet verboden," aldus Tijsma. "Het is tijd om één lijn te trekken en we doen een dringend beroep op de overheid. Er is ook nog de vreemdelingencirculaire waarmee een verblijf van ongewenste personen in Nederland kan worden geweigerd. De regering van Botswana gooide hem na dat radioprogramma het land uit, en ook is hij in Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Canada geweerd. We hopen dat de regering zo snel mogelijk zal besluiten dat personen als Anderson niet welkom zijn."

Kamerleden Dilan Yesilgöz en Malik Azmani (VVD) hebben schriftelijk vragen gesteld aan Harbers en aan de minister van Justitie en Veiligheid (Ferd Grapperhaus, CDA) en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Ingrid Van Engelshoven, D66).

'Wat de VVD betreft is in ons land geen ruimte om haat te prediken en geweld te verheerlijken,' twittert Yesilgöz. Ook de PvdA vindt dat Anderson niet mag komen.

De woordvoerder van burgemeester Femke Halsema laat weten dat wordt geprobeerd te achterhalen wat Anderson precies komt doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden