Coalitiedeal: alle ouders alsnog recht op kinderbijslag

Ouders met studerende kinderen onder de achttien jaar hebben vanaf komend jaar alsnog recht op kinderbijslag en het kindgebonden budget. Dat zijn de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie samen overeengekomen.

Ouders met studerende kinderen onder de achttien jaar krijgen vanaf komend jaar alsnog recht op kinderbijslag.Beeld ANP

Voor zestien- en zeventienjarigen die naar een hbo-instelling of de universiteit gaan vervalt op dit moment het recht op kinderbijslag. Hetzelfde geldt voor mbo-studenten die nog geen achttien zijn en een stagevergoeding ontvangen of met een bijbaantje te veel verdienen.

In totaal gaat het om circa 38.000 kinderen voor wie ouders straks toch ruim 1250 euro per jaar per kind aan kinderbijslag zullen krijgen. Voor gezinnen met een lager inkomen komt daar nog een bedrag bovenop via het kindgebonden budget, dat inkomensafhankelijk is. Deze toeslag bedraagt maximaal 97,17 euro per maand voor één kind en hangt behalve van de hoogte van het inkomen ook af van de gezinssamenstelling.

Kromme situatie

De 54 miljoen euro die de maatregel kost, willen de coalitiepartijen betalen door de kinderbijslagbedragen komend jaar niet te laten stijgen. Ouders krijgen daardoor volgend jaar net als in 2019 maximaal 316,41 euro per kind per kwartaal overgemaakt. Zonder ingrijpen was dit 320,41 euro geweest.

Volgens VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken-De Haan wordt door de maatregel een ‘kromme situatie’ rechtgezet die is ontstaan door de invoering van het leenstelsel in 2015. Tot die tijd werd het verlies van de kinderbijslag opgevangen door de basisbeurs aan de studenten zelf, die toen nog een gift was. Sinds de afschaffing van de basisbeurs moeten studenten voor hun studiefinanciering echter een lening afsluiten.

Zuur

“Dat ouders hun kinderbijslag verloren terwijl hun minderjarige kinderen geen beurs meer kregen, is heel lastig uit te leggen,” zegt Nijkerken-De Haan, die in de afgelopen jaren vele mails kreeg van ouders die in de financiële problemen zeiden te zijn gekomen door het verlies van de kinderbijslag. “Bovendien is het natuurlijk heel zuur dat ouders moeten inleveren als hun zestien- of zeventienjarige een centje bijverdient.” Zij spreekt van een ‘heel naar ding’.

Volgens het VVD-Kamerlid was het lastig om het bedrag van 54 miljoen te vinden. “Dat tover je niet zomaar even ergens vandaan. Daarom heeft het ook even geduurd voor we een oplossing hebben gevonden die structureel ofwel niet eenmalig is.” Ouders die de kinderbijslag voor hun studerende kinderen de afgelopen jaren zijn misgelopen, worden overigens niet gecompenseerd.

Straf

De vier regeringspartijen vinden het te billijken dat alle ouders meebetalen aan de maatregel. “We willen dat ook kinderen onder de achttien kunnen studeren, daarom is het belangrijk dat we hun ouders er niet langer financieel op achteruit laten gaan. Dat voelde als een onrechtvaardige straf op jong studeren,” aldus D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

CDA en ChristenUnie leggen vooral de link met de afschaffing van de basisbeurs, waar zij destijds tegen stemden. “De kinderbijslag vervalt, terwijl van deze groep de studiefinanciering ook al is afgepakt. Die onrechtvaardigheid is ons een doorn in het oog en dus ben ik blij dat we deze fout kunnen rechtzetten,” aldus ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins. CDA’er René Peters sluit zich daarbij aan: “Gezinnen moeten juist gefaciliteerd worden om kinderen zich te laten ontwikkelen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden