Nieuws

COA: mogelijk binnenkort weer crisisnoodopvang asielzoekers nodig

Het COA vreest over te moeten stappen op de crisisnoodopvang als er niet snel meer plekken bijkomen voor de opvang van asielzoekers, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) dinsdag.

ANP / Redactie
De eerste bussen met vluchtelingen komen aan bij de noodopvanglocatie van het Centraal Orgaan Asielzoekers in de Zeelandhallen. Beeld ANP
De eerste bussen met vluchtelingen komen aan bij de noodopvanglocatie van het Centraal Orgaan Asielzoekers in de Zeelandhallen.Beeld ANP

De reguliere opvang voor asielzoekers zit al enige tijd vol, maar ook de noodopvang begint nu te krap te worden. Het COA roept gemeenten daarom op om meer plekken te creëren, om crisisnoodopvang te voorkomen. Dat gebeurde voor het laatst zo’n zes jaar geleden, toen veel Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen.

“Dat scenario willen we absoluut niet,” zegt de woordvoerder. Het zou betekenen dat asielzoekers versnipperd worden opgevangen door verschillende gemeenten en dorpen, in bijvoorbeeld sporthallen, tenten en lege cruiseschepen. Vooral met de komende winterperiode is dat niet wenselijk.

In Amsterdam is momenteel wel reguliere opvang van asielzoekers, maar geen noodopvang. Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Vluchtelingen): “We zien de problemen met de huisvesting van vluchtelingen in de azc’s en bij de doorstroom van statushouders naar reguliere woningen. We vinden het vanzelfsprekend dat wij als stad ons best doen om hierin een bijdrage te leveren. We hebben hierover contact met het rijk en het COA.”

Balanceren op dun koord

Het COA verwacht de komende twee tot drie maanden nog onderdak te moeten bieden aan zo’n vierduizend nieuwe asielzoekers. De helft zal voor het einde van het jaar terechtkunnen in nieuwe noodopvanglocaties. “Ja, er slaapt gelukkig nog niemand op straat, maar we spelen het elke dag klaar dat we precies 100 procent vol zitten. Het is balanceren op een dun koord,” zegt een COA-woordvoerder.

Maandag is de eerste grote noodopvang geopend in de Zeelandhallen in Goes. Hier kunnen zo’n 320 mensen terecht. Maar ook in onder meer in het vakantiepark in Duinrell kunnen zo’n 900 asielzoekers terecht. Later dit jaar volgen meer grote noodopvangplekken, zoals in de Jaarbeurs in Utrecht, de WTC Expo in Leeuwarden en een nog te bepalen locatie in Zaanstad.

Versoepelingen en Afghanistan

Het gebrek aan onderdak in Nederland voor asielzoekers komt enerzijds door de krappe woningmarkt. Statushouders komen vast te zitten in azc's omdat ze door het woningtekort niet kunnen doorstromen naar een sociale huurwoning, waar ze recht op hebben.

Anderzijds komt de druk onder meer door het opheffen van de coronamaatregelen. Het afgelopen anderhalf jaar werd volgens de woordvoerder nauwelijks gevlogen en bleef het aantal asielzoekers op ongeveer 27.000 hangen. Door de versoepelingen zijn de laatste maanden honderden andere asielzoekers naar Nederland gekomen. Daar komen nog zo’n 2000 evacués uit Afghanistan bij. Ook gezinsherenigingen zijn weer mogelijk dankzij de versoepelingen.

Uiteindelijk zijn meer reguliere asielzoekerscentra nodig, maar dat kost een hoop tijd door onder meer het regelen van vergunningen. Daarom zijn volgens de woordvoerder nu vooral noodopvangplekken hard nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden