Nieuws

CNV: zieke werknemer voelt steeds meer druk van de baas

Een kwart van de Nederlandse werknemers voelt zich door de werkgever steeds meer onder druk gezet om snel aan het werk te gaan na ziekte. De helft van de werknemers vindt het, vanwege de personeelskrapte, lastig om zich ziek te melden.

Cyril Rosman en Marcia Nieuwenhuis
null Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Dat blijkt uit een enquête die vakbond CNV onder 2600 leden heeft gehouden. De uitkomst was gelijk in alle sectoren van de arbeidsmarkt, zoals zorg, onderwijs en vervoer. De enquête komt een dag nadat het kabinet heeft gewaarschuwd dat de krapte op de arbeidsmarkt ‘een structureel probleem zal blijven’.

De werknemers gaven aan dat hun baas druk uitoefent door al na een paar dagen ziekte te bellen om te vragen ‘wanneer iemand weer komt’. “Bellen is prima, maar de vraag is dan hoe het met iemand gaat, niet wanneer hij of zij weer komt. En we zien dat werkgevers steeds sneller bellen,” stelt een CNV-woordvoerder. Ook laat een kwart van de werkgevers externe bureaus, zoals een reïntegratiebureau, bellen.

Schadelijk gedrag

“We snappen dat werkgevers door de krappe arbeidsmarkt omhoog zitten, maar dit is schadelijk gedrag. Forceren leidt ertoe dat mensen op termijn juist langdurig kunnen uitvallen, zeker in een tijd waarin veel psychisch verzuim is,” zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Uit de vakbondspeiling blijkt dat de helft van de werknemers zich bezwaard voelt als hij of zij zich ziek meldt. Ze beseffen dan dat hun baas toch al krap in de mensen zit. Iets meer dan de helft van de ondervraagden (54 procent) werkt door terwijl ze zich eigenlijk ziek voelen. En 22 procent van de mensen meldt zich eerder beter dan een paar jaar geleden. “Als je ziek bent, meld je dan ook echt een paar dagen ziek. Dat voorkomt langdurig verzuim,” stelt de vakbond.

Uit de enquête blijkt dus ook dat driekwart van de werknemers zich niet onder druk voelt gezet. Ruim 70 procent zegt ook dat een bellende baas geen enkel effect heeft op de duur van hun ziekmelding. Door de krapte op de arbeidsmarkt zit de werknemer tegelijkertijd in een goede positie.

CNV stelt dat er vooral meer aandacht voor ziektepreventie moet komen. Fortuin: “Werkgevers zijn nu vooral bezig met het forceren van zieke werknemers om weer te komen. Maar in een tijd dat stress ziekteoorzaak nummer één is, zouden werkgevers vooral moeten investeren in het verminderen van de werkdruk.”

Minder werkenden, tekort blijft

Vrijdag kwam het kabinet ook met een waarschuwing. Volgens minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zal het tekort aan werknemers in onder meer de zorg, onderwijs en techniek ‘structureel blijven’. “Er zijn in de toekomst minder werkenden. Daar is geen simpele oplossing voor. We zullen moeten accepteren dat niet alles tegelijkertijd kan.’’

De minister stelt dat ‘we allemaal last hebben van de krapte op de arbeidsmarkt’. “Er zijn gewoon niet genoeg mensen om zonnepanelen te leggen of om de warmtepomp te installeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden