Overzicht

Click and collect, basisscholen open: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Premier Rutte gaf in de persconferentie dinsdagavond aan dat het onvermijdelijk is de huidige lockdown te verlengen tot ten minste 2 maart. Toch zullen er tussentijds een aantal dingen veranderen.

Het Parool
Demissionair premier Mark Rutte geeft tijdens een persconferentie een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland.  Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte geeft tijdens een persconferentie een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland.Beeld ANP

Dit zijn de maatregelen die de komende tijd zullen veranderen:

Basisscholen gaan weer open

Op maandag 8 februari zullen de basisscholen en kinderopvang weer openen. “Uit onderzoek van het Outbreak Management Team blijkt dat kinderen individueel minder bijdragen aan de verspreiding van het virus dan volwassenen. Dit geldt ook voor de Britse variant,” zei Rutte.

Wel zijn er een aantal strikte voorwaarden verbonden aan het heropenen van de scholen: wanneer één kind uit de klas positief test, moet de hele klas (inclusief leraar) in quarantaine en op de vijfde dag daarvan getest worden.

Bso's en middelbare scholen

De buitenschoolse opvang (bso) zal wel dicht blijven, omdat op de bso’s kinderen van meerdere scholen samenkomen en dat een te groot besmettingsrisico is. Wel zijn de bso’s open voor noodopvang.

Premier Rutte gaf aan ook zo snel mogelijk de middelbare scholen te willen heropenen, maar dat zal niet voor 1 maart zijn.

Detailhandel: click and collect

Vanaf 10 februari wordt het mogelijk om online of telefonisch producten te bestellen bij niet-essentiële winkels om die daarna af te halen. De risico's van een dergelijk ‘click & collect-systeem’ zijn volgens het kabinet zeer klein, mits winkelier en consument zich aan de huidige coronaregels houden. Tussen het bestellen en het ophalen moet vier uur tijd zijn verstreken, om funshoppen te voorkomen.

Avondklok

De huidige avondklok loopt op 10 februari om 4.30 uur af. Of de avondklok daarna verlengd zal worden is op dit moment onduidelijk. Het kabinet heeft daarover opnieuw advies gevraagd aan het OMT. In de loop van deze week of begin volgende week zal bekend worden of de avondklok wordt verlengd.

Nieuwe routekaart

Het kabinet gaat de 25 veiligheidsregio’s weer een eigen alarmfase meegeven. Bij twee of minder regio‘s in een fase van ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’ gelden er maatregelen per regio, als er drie of meer regio's gemarkeerd worden als ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’ blijven de maatregelen voor het hele land tegelijk gelden. Op dit moment tellen alle regio's nog als ‘zeer ernstig'.

De maatregelen die voorlopig hetzelfde blijven

- Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag.

- Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.

- Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.

- Ga alleen naar buiten met leden van je huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal 2 mensen.

- Bij een uitvaart mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn.

- Restaurants, cafés, kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen, theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, dierenparken, pretparken, etc, binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness zijn dicht

- Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.

- Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.

- Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.

- Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.

- Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart. Er gelden reisbeperkingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden