Claire Martens (33) moet Amsterdamse VVD gaan leiden

Raadslid Claire Martens moet de Amsterdamse VVD gaan leiden bij de komende raadsverkiezingen. Met de keuze voor dit jonge raadslid sorteren de liberalen voor op deelname aan een nieuwe coalitie in 2022.

Ruben Koops
Het bestuur van de VVD draagt Claire Martens voor aan de leden, en noemt haar ‘een overtuigd liberaal, een harde werker en een optimist’. Beeld VVD
Het bestuur van de VVD draagt Claire Martens voor aan de leden, en noemt haar ‘een overtuigd liberaal, een harde werker en een optimist’.Beeld VVD

VVD-raadslid Claire Martens (33) wordt, indien zich geen tegenkandidaten melden, de nieuwe lijsttrekker voor haar partij bij de raadsverkiezingen van 2022. De VVD moest op zoek naar een nieuw boegbeeld, toen huidig fractievoorzitter Marianne Poot onlangs aankondigde niet beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap.

Het bestuur van de VVD draagt Martens voor aan de leden en noemt haar ‘een overtuigd liberaal, een harde werker en een optimist’. De leden moeten op 24 juni instemmen met haar kandidatuur.

Coalitiepartner

Met de keuze voor Martens probeert de VVD weer in beeld te komen als een aantrekkelijke coalitiepartner in de hoofdstad. De liberalen zitten sinds 2018 in de oppositie en kozen onder leiding van Poot voor een harde, rechtse koers. Dit vervreemdde de VVD, die in Amsterdam traditioneel progressiever is dan landelijk, van de andere grote partijen zoals D66 en GroenLinks.

Martens ligt goed bij de andere partijen in de raad en heeft in het afgelopen jaar bewezen om samen te kunnen werken met de huidige coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP. Van de nieuwe raadsleden die de VVD voor 2022 zoekt wordt verwacht dat zij ‘begrijpen wat de ander drijft’ en ‘verbinding kunnen zoeken met de politieke opponent als dat nodig is’, aldus een profielschets.

Martens is pas sinds 2017 politiek actief voor de VVD en kwam in 2018 in de raad. Naast haar politieke werk is zij in het dagelijks leven adviseur personeelszaken.

De VVD heeft al jaren rond de zes zetels in de Amsterdamse raad en verloor tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen een paar procent. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart 2022.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden