Nieuws

Cidi na FvD-affiche: laat Tweede Kamer Auschwitz bezoeken

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) wil dat de Tweede Kamer op studiereis gaat naar Auschwitz. Dit naar aanleiding van de door Forum voor Democratie verspreide Bevrijdingsposter, waarop de coronamaatregelen met de Tweede Wereldoorlog worden vergeleken.

Jesper Roele
Toegangspoort van Auschwitz.  Beeld REUTERS
Toegangspoort van Auschwitz.Beeld REUTERS

In een brief aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) zegt Cidi-directeur Hanna Luden dat het na 76 jaar vrijheid ‘helaas’ nog steeds nodig is. ‘De ongepaste actie van FvD, die het leed van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bagatelliseert en misbruikt voor eigen politiek gewin, toont een zorgwekkend gebrek van historisch besef,’ schrijft Luden.

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib kondigde eind 2019 ook al een reis naar Auschwitz aan voor Tweede Kamerleden met het oog op 75 jaar vrijheid, maar mede door corona kwam dit er nog niet van.

Bergkamp laat maandag weten dat ze het jammer vindt dat het bezoek niet mogelijk was. “Zodra de situatie dat toelaat, zal ik het voorstel zeker opnieuw aan de Kamer voorleggen, zodat we kunnen kijken of en hoe we een bezoek aan Auschwitz kunnen organiseren. Als voorzitter hecht ik veel waarde aan herdenken en herinneren. Vrijheid en democratie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en het is belangrijk om de betekenis en waarde van vrijheid te doorgronden, te koesteren en uit te dragen,” aldus Bergkamp.

Volgens Luden staat het affiche van FvD niet op zichzelf en denken steeds meer groeperingen ‘dat het acceptabel is Holocaustvergelijkingen te maken om een punt te maken’. Een bezoek aan Auschwitz van Tweede Kamerleden zou volgens het Cidi ‘een belangrijk signaal naar de samenleving’ zijn.

De poster die FvD zondag op sociale media plaatste, deed in Den Haag veel stof opwaaien. Meerdere fractievoorzitters spraken hun verontwaardiging uit over de poster, die ook door organisaties als Viruswaarheid en Nederland in Verzet werd ondertekend. ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid,’ is op de poster te lezen, met daarbij de jaartallen ‘1945-2020’. Bij het laatste jaartal staat een kruisje.

null Beeld FVD
Beeld FVD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden