Chronisch zieken krijgen in mei via huisarts coronavaccin

Op advies van de Gezondheidsraad wordt de vaccinatiestrategie wederom aangepast. Chronisch zieken met afwijkingen aan de luchtwegen, hartproblemen, diabetes, nierziekten en problemen met het immuunsysteem komen in mei aan de beurt voor een prik.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Begin mei verwacht demissionair coronaminister Hugo de Jonge de groep met een medische indicatie uit te kunnen nodigen. Het gaat om ongeveer één miljoen mensen.

De chronisch zieken krijgen de prik gelijktijdig met de groep die 50 tot 59 jaar oud is en nadat de 60- tot 64-jarigen hun vaccinatie hebben gehad. Voorwaarde is wel dat er voldoende vaccins zijn. De chronisch zieken kunnen de prik halen bij de huisarts waar zij ook jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik.

Opgeschaald

De Jonge verwacht dat er in het tweede kwartaal flink opgeschaald kan worden met vaccineren. Waar de leveringen dit eerste kwartaal nog tegenvallen, schrijft hij in de kamerbrief dat hij er in het tweede kwartaal rekening mee houdt dat ‘juist veel vaccins geleverd kunnen worden’.

De minister baseert dit op de ‘aankomende beoordeling van het vaccin van Janssen’ en de toenemende leveringen van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Maar vooral laatstgenoemde blijft een groot zorgenkindje.

Persbureau Reuters maakte dinsdagavond nog bekend dat AstraZeneca niet zou kunnen voldoen aan de contractueel vastgelegde afspraak om in april, mei en juni 180 miljoen vaccins aan de EU te leveren.

Dinsdagochtend weersprak het bedrijf dit. De woordvoerder van AstraZeneca zegt dat het bedrijf werkt aan ‘het verhogen van de productiviteit in zijn toeleveringsketen in de EU’ en het zijn afspraken na kan komen.

Uitvoering

De GGH GHOR, de overkoepelende organisaties van de GGD’en in Nederland, is inmiddels door de minister gevraagd hoe een grootschalige vaccinatie tot 1,5 miljoen mensen per week in april uitgevoerd kan worden. Bij de GGD West-Brabant doet Jan Fransoo (Hoogleraar Operations and Logistics Management aan Tilburg University en de TU Eindhoven) onderzoek om het proces van het zetten van prikken te versnellen. Met een paar kleine aanpassingen is het in West-Brabant al op enkele locaties gelukt om het aantal prikken per uur meer dan te verdubbelen. De eerste resultaten van de onderzoeken van Fransoo worden als ‘veelbelovend’ gezien.

Ook zal er aanvullend onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheid om mensen die al een infectie met Covid-19 gehad hebben, later te vaccineren of met slechts één prik. Viroloog en OMT-lid Menno de Jong deed vorige week een oproep om daar zo snel als mogelijk mee te beginnen.

Uiteindelijk wil het kabinet dat er 2,5 miljoen prikken per week gezet worden. Hiervoor worden al de eerste voorbereidingen getroffen, zegt De Jonge. In de volgende kamerbrief zal hij de Kamer daar verder over informeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden