ChristenUnie: ook verplichte bedenktijd bij abortus na verkrachting, D66 woedend

De ChristenUnie wil dat ook voor verkrachte vrouwen een verplichte bedenktijd van vijf dagen blijft gelden als ze aankloppen bij de abortuskliniek. D66, dat net een voorstel heeft ingediend om de bedenktermijn helemaal af te schaffen, reageert laaiend.

Edwin van der Aa

Volgens de nummer 4 van de ChristenUnie, Don Ceder, nu raadslid in Amsterdam, is elk nieuw leven beschermwaardig. Daarop moet geen uitzondering worden gemaakt voor verkrachte vrouwen zegt hij in een interview dat op Youtube staat (vanaf minuut 25).

Ceder: “Ook bij verkrachting, hoe pijnlijk dat ook is, zouden wij zeggen dat de bedenktermijn de regeling is. Juist ook omdat het niet alleen om de vrouw gaat. Het gaat ook om de beschermwaardigheid van het leven. En dat is waar de ChristenUnie voor staat, of het aan het begin is of aan het einde. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan.”

De fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amsterdam en advocaat vindt het ‘niet zorgvuldig’ dat vrouwen bij een abortuskliniek, die misschien emotioneel zijn of onder druk worden gezet, ‘een keus maken waarvan we niet weten hoe die tot stand komt’. Ceder: “Dan is het een gepaste maatregel om in ieder geval een afkoelperiode van een paar dagen in acht te nemen.”

Don Ceder staat op nummer vier op de kieslijst van de ChristenUnie  Beeld ANP
Don Ceder staat op nummer vier op de kieslijst van de ChristenUnieBeeld ANP

Witheet

D66-Kamerlid Pia Dijkstra reageert woedend op de uitspraken van Ceder. “Witheet maakt dit me. De nummer 4 van de ChristenUnie die zegt: gedwongen wachten en nadenken als vrouw abortus wil na verkrachting. Geen enkel idee dus wat dit betekent voor haar. Ware gezicht van de ChristenUnie. Buitengewoon onfatsoenlijk en een gebrek aan respect naar vrouwen. Onacceptabel.”

De ChristenUnie stemde onlangs tegen een aangenomen motie van GroenLinks en de PvdA om de verlichte bedenktermijn bij abortus, die nu vijf dagen is, af te schaffen. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken: “Het is niet de eerste keer dat de ChristenUnie met dit soort middeleeuwse voorstellen komt, maar hier schrik ik toch weer van. Vrouwen die slachtoffer zijn van verkrachting verdienen onze volle steun, niet deze vreselijk onnodige bedenktijd. Vrouwen kunnen heel goed zelf beslissen over een abortus. Gelukkig steunt een meerderheid in de Kamer eindelijk ons voorstel om het verplichte bedenktermijn te schrappen voor alle vrouwen.”

Volgens het Humanistisch Verbond ondermijnen de meningen van de ChristenUnie over abortus ‘elke vorm van baas in eigen buik’ en draagt de partij ‘aartsconservatieve standpunten’ uit. Directeur Christa Compas: “Als het om leven, liefde en dood gaat, zijn de meeste partijen ontzettend eensgezind. Zij zijn voor keuzevrijheid als het om abortus en voltooid leven gaat en staan voor het recht om jezelf te zijn als lhbtq-persoon.”

Toch zijn volgens Compas de afgelopen vier jaar - met de ChristenUnie in het kabinet - veel medisch-ethische thema’s tot stilstand gekomen. “Lever die vrijheid ten aanzien van ons leven, onze liefde en onze dood niet langer uit aan christelijke conservatisme waar in de samenleving geen draagvlak voor is.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden