Chauffeur kreeg positieve test Ollongren pas tijdens rit te horen

Voormalig verkenner en demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vertelde haar chauffeur pas tijdens de rit in de dienstauto dat zij corona had. Dat staat in antwoorden op schriftelijke vragen van kamerlid Bart van Kent (SP).

Anita van Rootselaar
Kajsa Ollongren (D66) verlaat de Stadhouderskamer na een positieve uitslag van een coronatest.  Beeld ANP
Kajsa Ollongren (D66) verlaat de Stadhouderskamer na een positieve uitslag van een coronatest.Beeld ANP

“De minister heeft de chauffeur tijdens de rit ingelicht over de positieve testuitslag. Daarbij bleven de bestaande maatregelen om besmetting te voorkomen bestaan,” zegt demissionair minister van Sociale Zaken Carola Schouten in de antwoorden.

Regels dienstauto’s ‘anders’

De chauffeur heeft zich moeten laten testen. Vanwege de privacy wordt verder geen informatie over hem verstrekt. Of hij besmet is, is dus niet bekend. Volgens Schouten zijn alle regels nageleefd. Zij wijst er daarbij op dat de regels voor dienstauto’s anders zijn dan die voor taxi's.

Taxichauffeurs moeten namelijk een gezondheidscheck doen bij iedere passagier, en deze weigeren bij coronaklachten. Bewindspersonen hebben een dienstauto met vaste chauffeur, zegt Schouten. Voor het dienstvervoer is een protocol opgesteld op basis van de RIVM-richtlijnen. “Er is gehandeld conform dit protocol.”

De minister verwijst daarbij naar het ‘Protocol Veilig en verantwoord personenvervoer politieke en ambtelijke top'. Daarin wordt echter niet gerept over wat te doen bij een positieve test.

Geen scherm

Volgens Schouten was het niet onverantwoord dat Ollongren in de dienstauto stapte, en daarmee mogelijk de chauffeur in gevaar bracht. “Door maatregelen te nemen tegen besmetting met het virus, kan een gezonde en veilige arbeidssituatie worden gecreëerd.” In de dienstauto's zit geen scherm; wel wordt er een mondkapje gedragen in de auto.

Schouten zou zelf, indien besmet, alleen van de dienstauto gebruikmaken ‘als dit echt niet anders kan’. Volgens haar was daarvan nu sprake.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden