PlusAchtergrond

Charmeoffensief moet liefde voor Floriade laten opbloeien

Met nog twee jaar te gaan houdt de Floriade open huis. Elk weekend mogen enkele tientallen bezoekers een kijkje komen nemen op het nog kale terrein.

Patrick Meershoek
Theo Holtslag besproeit de kruidentuin. Beeld Dingena Mol
Theo Holtslag besproeit de kruidentuin.Beeld Dingena Mol

Nieuwe tegenslag in de aanloop naar de Floriade van 2022: konijnen hebben de jonge bloemkolen opgegeten. Theo Holtslag wijst naar de schade in de moestuin die hij naast het Floriade Preview Center aan het aanleggen is. “Gelukkig hebben we nog even te gaan,” grapt de 72-jarige vrijwilliger, die een rotsvast vertrouwen heeft in het succes van de tienjaarlijkse Wereldtuinbouwtentoonstelling die over twee jaar op deze plek wordt gehouden. “Ik kijk er nu al naar uit.”

Aan pionierswerk is Holtslag gewend: hij was in 1976 de allereerste inwoner van de nieuwe stad. “Ik werkte als machinist bij de rijksdienst en kreeg een baan in de graansilo Hagevoort. Ik mocht wonen in een van de directiewoningen. Mijn zoon is het eerste kind dat in Almere werd geboren.” Holtslag is ook nooit meer weggegaan uit de stad. “Almere is voor mij de mooiste plek op aarde. Als mensen mij vragen waar de vakantie heen gaat, zeg ik: zeshonderd kilometer onder Parijs.”

De liefde van Holtslag voor zijn woonplaats is vooralsnog het enige dat uitbundig bloeit op het Floriadeterrein. Er wordt op allerlei plekken gewerkt, maar het terrein is nog erg kaal. Het is voor de buitenstaander moeilijk voorstelbaar dat hier over minder dan twee jaar een evenement wordt gehouden dat in de zomer van 2022 twee miljoen mensen naar Almere trekt, en ook nog de eerste aanzet moet zijn gebouwd van een duurzame woonwijk met 600 huizen.

Dat is precies het probleem waarmee elke Floriade worstelt, zegt Pieter Cloo, een van de twee directeuren van de Floriade BV. “Het evenement heeft een lange voorbereidingstijd en het duurt lang voor er echt iets te zien is. Dat veroorzaakt ook de twijfel bij politiek en bevolking. Voor elke editie geldt dat er enkele jaren voor het evenement een crisis is: moeten we doorgaan of kunnen we beter stoppen? Wij hadden die crisis net achter de rug.”

Harten veroveren

Cloo doelt op het raadsdebat over de Floriade dat net voor de zomer in Almere werd gehouden. De organisatie kreeg de steun van een ruime meerderheid van de raad, maar ook daar is aarzeling over de kosten van het evenement, de voortgang en de stevigheid van de organisatie. Cloo spreekt over de Floriade met het gedecideerde optimisme van een generaal in oorlogstijd, maar hij snapt de twijfels. “We hebben steeds een mooi verhaal gehouden, maar gewoonweg te weinig laten zien.”

De boot naar de Floriade Beeld Dingena Mol
De boot naar de FloriadeBeeld Dingena Mol

Om de hearts and minds van de overwegend sceptische Almeerders te veroveren, is er nu de mogelijkheid om op vrijdag, zaterdag en zondag het Floriadeterrein te bezoeken. In kleine groepen van enkele tientallen mensen per dag, in verband met corona. Er zit een plezierige boottocht aan vast van de Esplanade in het stadshart over het Weerwater naar het evenement in aanbouw. Daar is onder meer een ontvangstruimte met een expositie over de vijf Floriades tot nog toe, over Almere en over Flevoland.

Op twee plekken wordt een voorproefje gegeven van wat de Floriade straks in het groot laat zien. Zo wordt gebouwd aan een woning van twintig vierkante meter, vervaardigd met ruim 7000 kilo plastic dat is verzameld uit het Almeerse huisvuil. In een ander paviljoen werken kunstenaars met natuurlijke materialen zoals mest, zoutkristallen en schimmels. In afwachting van de kabelbaan kan het terrein nu vanuit een elektrisch pretparktreintje worden verkend.

Kabels en leidingen

Er moet nog veel gebeuren, erkent Cloo. “Wij hebben het onszelf niet gemakkelijk gemaakt. Eerdere Floriades werden opgezet op een stuk grond buiten de stad met een hek eromheen. Wij doen het midden in de stad, en voegen er ook nog een woonwijk aan toe. Dat betekent dat we met drie partijen op het terrein aan het werk zijn, met belangen die meestal parallel lopen, maar soms ook schuren. De ontwikkelaars zijn druk met hun kabels en leidingen, wij willen dolgraag planten.”

Maar het komt allemaal goed, is de boodschap van Cloo. Dat geldt voor de investering, voor het evenement en voor de bezoekers, met of zonder vaccin tegen corona. “Het wordt spannend om alles op tijd af te krijgen, dat is een ding dat zeker is. Van mensen met ervaring weet ik dat het normaal is dat wanneer in 2022 de eerste bezoekers door de poort komen, aan de achterkant de laatste betonmolens vertrekken. Dat hoort nu eenmaal bij dit soort grote projecten.”

Na afloop van de rondleiding stapt iedereen weer op de boot. Het viel tegen, zegt Peter Lensink. “Er is nu nog erg weinig te zien. Ik had er meer van verwacht.” Echtgenote Doke: “We gaan volgend jaar nog een keer kijken.” Het echtpaar woont met veel plezier in Almere en maakt zich weinig zorgen over de rekening van het evenement. Doke: “Ik ben daar nuchter in. Almere verdient iets groots. Als het lukt, is het mooi. Als het mislukt, hebben we pech.”

De rondleiding op het terrein zelf met het toeristentreintje. Beeld Dingena Mol
De rondleiding op het terrein zelf met het toeristentreintje.Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden