‘Centraal Orgaan opvang asielzoekers staat op instorten door verzuim en personeelstekort’

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dreigt te bezwijken. In Ter Apel, het grootste asielzoekerscentrum van Nederland, is bijna één op de drie medewerkers uitgevallen.

Het Parool
Asielzoekers bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, vorige week maandag. Beeld ANP
Asielzoekers bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, vorige week maandag.Beeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek van NRC en wordt volgens de krant bevestigd door het Centraal Orgaan.

Niet alleen in Ter Apel, maar ook op andere locaties vallen veel mensen uit. Op dit moment is het verzuim 9 procent - bijna het dubbele van het landelijk verzuimgemiddelde. Intussen wordt er door COA naarstig naar personeel gezocht. Er staan duizend vacatures open die dit jaar nog moeten worden ingevuld.

De directie van COA trok zo’n negen maanden geleden al aan de bel. In een brief aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) werd al gesproken over de opvang die ‘onder de menselijke maat dreigde te raken voor zowel bewoners als medewerkers’, bevestigt een woordvoerder aan NRC.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit zo vol dat asielzoekers gedwongen worden buiten te slapen. Daarom heeft de Groningse burgemeester Koen Schuiling (VVD) in een gesprek met staatssecretaris Van der Burg aangedrongen op maatregelen om het menselijke leed te verlichten. Schuiling wil dat er zo snel mogelijk een tweede aanmeldcentrum komt. Bij voorkeur op een ‘grootschalige locatie’ waar nieuwkomers en de honderden mensen die nog wachten op registratie sneller kunnen worden geholpen. Daarbij noemde hij de locaties in Ede en Budel maar mogelijk ook Zeist. Het gemeentebestuur van laatstgenoemde plaats weet nog van niks.

De staatssecretaris schreef donderdag aan de Tweede Kamer dat het kabinet drie (cruise)schepen heeft ingehuurd voor de opvang van asielzoekers, nu de asielopvang in Nederland volledig is vastgelopen. Drie cruiseschepen hebben al opdracht gekregen om koers te zetten naar Nederland en komen naar verwachting ‘in de loop’ van augustus aan in ons land.

Zo ziet de schrijnende asielcrisis in Ter Apel eruit:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden