CDA-voorzitter Ploum vertrekt na rampjaar: ‘Met pijn in mijn hart’

De pijnlijke verkiezingsnederlaag van het CDA heeft al snel personele gevolgen. Partijvoorzitter Rutger Ploum stapt op. Al langer klinkt intern stevige kritiek op zijn aanpak bij de leiderswissel vorig jaar. ‘Na deze nederlaag moet ik er de uiterste consequentie aan verbinden.’

Voorzitter Rutger Ploum voorafgaand een fractiebijeenkomst van het CDA in Nieuwspoort, de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld ANP
Voorzitter Rutger Ploum voorafgaand een fractiebijeenkomst van het CDA in Nieuwspoort, de dag na de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld ANP

Ploum maakte zijn vertrek vrijdagmiddag bekend op het partijkantoor aan het Haagse Buitenom. Hij neemt ‘de eindverantwoordelijkheid’ voor de leiderswissel, de chaotische verkiezing en de slechte campagne: “Het was een grote teleurstelling voor ons allemaal,” zegt de voorzitter.

“Het was volledig mijn eigen keuze. Feit is dat het totale proces van het afgelopen jaar weerbarstig was. Een lijsttrekkersverkiezing, een wissel en een campagne die daardoor pas laat op gang kon komen en niet zonder problemen verliep. Voor het hele proces draag ik als voorzitter de eindverantwoordelijkheid. Ik neem deze stap met pijn in mijn hart maar het is van belang dat er verantwoordelijkheid wordt genomen.”

De partij moet nu op zoek naar een interim-voorzitter. Wopke Hoekstra zei eerder al dat hij aanblijft. Ploum vindt niet dat andere betrokkenen moeten opstappen: “Ik probeer niemand uit de wind te houden. Ik ben eindverantwoordelijk. Wij als partij moeten de lijsttrekker goed op de rit houden, zorgen dat hij goed gebrieft is, goed naar voren kan komen.”

Twijfel over eerlijk verloop lijsttrekkersverkiezing

Donderdag vond Ploum - sinds 2019 voorzitter - het nog te vroeg om te zeggen of de nederlaag (het CDA zakt van 19 naar 15 zetels) ook gevolgen moest hebben voor hemzelf. Betrokkenen in de partij verwijten zijn bestuur echter al langer onhandig opereren rond de lijsttrekkersverkiezing vorig jaar.

Intern had de voorzitter bezworen dat Wopke Hoekstra de kar zou gaan trekken, maar toen de minister van financiën bedankte moest er alsnog een verkiezing komen. Hugo de Jonge won die nipt, maar gooide het bijltje er in december toch bij neer. Hoekstra kon toen niet nog een keer nee zeggen. Wel bleef er twijfel of de lijsttrekkersverkiezing van juli wel eerlijk is verlopen.

Moest het bestuur geen verantwoordelijkheid nemen voor deze organisatorische chaos? “Die vraag komt daar wel te liggen,” zei een CDA-bron vrijdag nog. Diezelfde dag trekt Ploum zijn conclusies.

‘Verdiepen’

Ploum volgde twee jaar geleden Ruth Peetoom op als voorzitter. Hij omschreef zich bij zijn aantreden als een familiemens, die in zijn woonplaats Bergambacht als hockeycoach op het veld staat en ook schapen houdt. Als voorzitter wilde Ploum het CDA ‘verdiepen, vernieuwen en verbreden’. Ook nam hij zich voor de partij te vernieuwen door van het CDA ‘meer een beweging te maken’, waarbij regionale afdelingen meer ruimte zouden krijgen om hun eigen kleur uit te dragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden