Nieuws

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. ‘De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn’, schrijft hij zaterdag op Twitter.

Het Parool
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken bezoekt Nederlandse troepen die deel uitmaken van de door Frankrijk geleide Navo-gevechtseenheid.  Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken bezoekt Nederlandse troepen die deel uitmaken van de door Frankrijk geleide Navo-gevechtseenheid.Beeld ANP

Hoekstra, ook minister van Buitenlandse Zaken, wil dat 200.000 jongeren jaarlijks bij de krijgsmacht gaan of voor maatschappelijke diensttijd kiezen, zei hij tegen De Telegraaf. “Ze kunnen een halfjaar of een jaar besteden aan het versterken van onze strijdkrachten en de nationale veiligheid of aan een sociaal-maatschappelijke taak, zoals zorg en welzijn.”

Volgens hem staan momenteel ‘de saamhorigheid, redelijkheid en de rechtsstaat’ in Nederland onder druk. “Ik zie steeds meer polarisatie, ook in de politiek. Bevolkingsgroepen komen steeds minder met elkaar in aanraking. Ik vind het volstrekt logisch dat je van jongeren vraagt om iets voor het land te doen. In veel andere landen gebeurt dat al.”

Het CDA houdt zaterdagmiddag een partijcongres in Amersfoort. Daar zal Hoekstra voor zijn plan pleiten. “Het is tijd voor de herinvoering van de dienstplicht.” Sinds 1997 is het in Nederland niet meer verplicht om in dienst te gaan. Momenteel loopt er een experiment met een vrijwillig dienstjaar.

Het is niet voor het eerst dat de partij voor herinvoering van de dienstplicht pleit. De roep om die terugkeer steekt ook elders de kop op. Publicist Sander Schimmelpenninck pleit ervoor in zijn nieuwe boek Sander en de brug waarin hij oplossingen zoekt voor de ongelijkheidskloof.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden