CDA: inkrimpen veestapel is onvermijdelijk

In de nieuwe landbouwvisie van het CDA staat dat de stikstofuitstoot sneller omlaag moet dan het kabinet nu wil en dat boeren extra steun moeten krijgen om natuur- en klimaatdoelen te kunnen halen.

Peter Winterman
null Beeld Remko de Waal/ANP
Beeld Remko de Waal/ANP

De partij komt daags voor een nieuw boerenprotest met de visie, opgesteld door het Wetenschappelijk Instituut van het CDA en de Kamerfractie. Daarin staat dat het tijd is de ‘status quo’ te doorbreken. ‘De samenleving verwacht duidelijkheid. Deze duidelijkheid moet een volgend kabinet geven. Daar horen ook pijnlijke keuzes bij.’

Investeren in transitie

CDA-Kamerlid Derk Boswijk zegt dat krimp van de veestapel ‘geen doel op zich is, maar wel onvermijdelijk’. “Als ons plan wordt overgenomen, gaat de veestapel vanzelf krimpen. Daar ben ik van overtuigd. Maar wél op een manier die perspectief biedt voor boeren.’’ Het CDA blijft tegen het gedwongen uitkopen van agrariërs.

De partij wil de komende 10 tot 15 jaar 1,5 tot 2 miljard euro per jaar investeren in de ‘transitie naar een nieuwe landbouw’. Dat geld is onder meer bedoeld voor boeren die aan natuurbeheer en natuurontwikkeling gaan doen. Daardoor kunnen ze minder vee houden en toch hun inkomen op peil houden of verhogen.

Nieuwe protesten

Het is wettelijk vastgelegd dat de stikstofuitstoot in 2035 gehalveerd moet zijn. Het CDA wil dat vervroegen naar 2030, in lijn met het advies van de commissie-Remkes. “Dat advies is juridisch houdbaar,” zegt Boswijk. “Daar moeten we voor zorgen, zodat we niet elke keer bij de rechter voor het hekje staan.”

Morgen protesteren duizenden boeren opnieuw tegen het stikstofbeleid, onder meer op het Malieveld in Den Haag. Ook Boswijk spreekt daar. “Ik wil gewoon op dat podium staan en als CDA’er leiderschap tonen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden