Nieuws

CDA’ers wilden geheime campagne tegen Rutte

Tijdens de CDA-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar is gewerkt aan een voorstel om een ondergrondse negatieve campagne te organiseren.

Het Parool
Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) voorafgaand aan het een-op-een verkiezingsdebat van EenVandaag tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen eerder dit jaar. Beeld ANP
Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) voorafgaand aan het een-op-een verkiezingsdebat van EenVandaag tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen eerder dit jaar.Beeld ANP

Dat schrijven parlementair verslaggevers Thijs Broer en Peter Kee in hun boek Code Rood, een hoofdstuk van het boek werd gepubliceerd in Vrij Nederland. Het CDA bevestigt dit, maar zegt dat het plan nooit serieuze vormen aannam.

In aanloop naar de verkiezingen rees begin februari het idee om negatieve filmpjes over VVD-leider Mark Rutte te maken en die te verspreiden via sociale media, zonder dat erbij zou worden gezegd dat ze van het CDA kwamen. Ook zouden negatieve advertenties over hem worden voorbereid en was het idee om negatieve berichten te plaatsen op het Twitteraccount @Ruttedoctrine.

Pieter Omtzigt

Het idee werd opgesteld door Hans van der Wind, die een belangrijke rol speelt in de financiering van de campagne, media-adviseur Martin van Putten en Kamerlid Pieter Omtzigt, die op dat moment nog bij het CDA zat.

Het plan verdween pas definitief in de prullenbak toen het niet lukte om een producent te vinden voor de filmpjes, schrijven Broer en Kee. Ze zouden bang geweest zijn voor reputatieschade. Het CDA stelt dat het idee al eerder werd afgewezen. Zodra campagnestrateeg en Kamerlid Pieter Heerma de opzet voor de ondergrondse campagne zag, zou hij hebben laten weten dat hij het plan niet zou uitvoeren. Dat zou de eerste keer geweest zijn dat hij ervan hoorde.

CDA-onwaardig

Lijsttrekker Wopke Hoekstra en campagneleider Raymond Knops zouden er niet betrokken bij geweest zijn. “Het idee van het voeren van een ondergrondse campagne is ongepast en het CDA-onwaardig,” laat interim-partijvoorzitter Marnix van Rij in een verklaring weten. “Voor het voeren van een ondergrondse campagne is geen opdracht gegeven vanuit het campagneteam.”

Kee betwijfelde de uitleg van het CDA dinsdag in de uitzending van Op1, waar het boek besproken werd. De televisieproducenten werden namelijk benaderd nadat Heerma zou hebben laten weten dat hij het plan niet zag zitten. “Hoezo zou je dat doen?” vroeg de journalist zich af. Volgens het CDA werden de producenten benaderd ‘op eigen initiatief’ van de bedenkers van de campagne.

Omtzigt: ik wilde niet meewerken aan persoonlijke aanval op Rutte

Kamerlid Pieter Omtzigt heeft tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar afstand genomen van een plan binnen het CDA om een persoonlijke, anonieme aanval op VVD-leider en premier Mark Rutte te lanceren. Dat zegt hij in reactie op een boek van politiek verslaggevers Thijs Broer en Peter Kee, die de plannen dinsdag onthulden.

Het idee kwam volgens de verslaggevers uit de koker van Hans van der Wind, een belangrijke financier van de CDA-campagne, media-adviseur Martin van Putten, en Omtzigt, die toen nog lid was van het CDA. Omtzigt zegt in zijn reactie dat hij “om precies te zijn één gesprek” had met Van der Wind en Van Putten.

“Zij stelden voor om campagne te voeren tegen Mark Rutte en wilden van mij weten welke zwakke punten de premier had. Ik heb daar met hen over gesproken. Toen duidelijk werd dat zij een persoonlijke aanval op Rutte voor ogen hadden heb ik mij daarvan gedistantieerd. Ik heb aangegeven daaraan niet mee te willen werken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden