CDA en ChristenUnie: geen radar in Herwijnen, kabinet moet andere locatie zoeken

De nieuwe militaire radar mag van het CDA en de ChristenUnie niet in Herwijnen verrijzen. De regeringspartijen vinden dat Defensie op zoek moet naar een andere locatie. Daarmee keert de helft van de coalitie zich tegen het kabinet, dat Herwijnen ziet als enige geschikte locatie.

De huidige radar in Nieuw-Milligen stamt uit de jaren zeventig en zou regelmatig uitvallen. Beeld ministerie van Defensie
De huidige radar in Nieuw-Milligen stamt uit de jaren zeventig en zou regelmatig uitvallen.Beeld ministerie van Defensie

Waar de radar dan wél moet komen, zeggen de Kamerleden niet. “We hebben eerder via moties voorwaarden gesteld aan de plaatsing van de radar in Herwijnen,” zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. “Ik zie nog niet dat er aan die voorwaarden wordt voldaan.”

Zo riep hij samen met CDA en D66 het kabinet in juni nog op door te gaan met de zoektocht naar alternatieve locaties. “Die locaties zijn ook wel aangedragen, maar Defensie wil die vanwege de tijdsdruk niet verder onderzoeken,” zegt CDA’er Martijn van Helvert. “Dat moet wel gebeuren.” Het duo dient daarvoor maandag een motie in.

Geen trek

Herwijnen is volgens Defensie de beste locatie is omdat het centraal in Nederland ligt. Duidelijk is dat de twee gemeenten waar eventueel geschikte locaties zijn, Molenlanden en Vijfheerenlanden, geen trek hebben in een radar op hun grondgebied. Molenlanden heeft zelfs officieel aan Defensie gevraagd de weilanden binnen hun gemeentegrenzen niet meer te noemen als alternatieve locaties voor de radar. Toch is dat volgens Van Helvert ‘niet het criterium’. “Dan kun je de radar nergens neerzetten.”

Ook de gemeente West Betuwe, waar Herwijnen onder valt, werkt niet mee aan de bouw van de radar. Inwoners maken zich zorgen over de gezondheidseffecten van de radar, die dicht bij het dorp moet verrijzen, vooral omdat er al een KNMI-radar in Herwijnen staat.

“Sinds de jaren zeventig is daar al cumulatief langdurige straling. Volgens de Gezondheidsraad heeft dat de potentie de gezondheid te schaden. Dan moeten we dat daar gewoon niet doen,” vindt Van Helvert. “In andere gemeentes speelt dat probleem niet.” Deskundigen hielden de Tweede Kamer in september voor dat de radar vanwege de straling op een ‘zéér afgelegen plek’ gebouwd moet worden.

Nationale veiligheid

Defensie heeft haast met de bouw van de nieuwe radar. De oude radar in Nieuw-Milligen stamt uit de jaren zeventig en zou regelmatig uitvallen. Omdat volgens staatssecretaris Barbara Visser van Defensie de nationale veiligheid in het geding is, zet zij de bouw in Herwijnen door. Daar heeft het de grond al in bezit.

Volgens CDA en ChristenUnie kan de nieuwe radar ook tijdelijk op de huidige plek in Nieuw-Milligen worden gezet of op een boot. Van Helvert: “Die is makkelijk te monteren. De sokkel bouwen is meer werk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden