CDA doet lijsttrekkersverkiezing over wegens onveilig stemsysteem

Het CDA gaat de lijsttrekkersverkiezing overdoen, vanwege een onveiligheid in het stemsysteem. Dat maakte de partij bekend, nadat de NOS achter het veiligheidslek was gekomen. De partij zegt geen aanwijzingen te hebben dat de stemmen gemanipuleerd zijn, maar wil het zekere voor het onzekere nemen.

Sebastiaan Quekel
Vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt tijdens het lijsttrekkersdebat van het CDA in de Jaarbeurs. De drie kandidaten hebben zich aangemeld om de partij te leiden in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen Beeld ANP
Vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt tijdens het lijsttrekkersdebat van het CDA in de Jaarbeurs. De drie kandidaten hebben zich aangemeld om de partij te leiden in de aanloop naar de Tweede KamerverkiezingenBeeld ANP

CDA-leden konden sinds maandag 18.00 uur stemmen wie de nieuwe lijsttrekker moet worden. Zij hebben de keuze uit Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt. De ontdekking kwam aan het licht door een seintje van een ‘ethische’ hacker. ‘Hoewel er geen aanleiding is om te denken dat er naast dit gemelde incident nog andere onregelmatigheden hebben plaatsgevonden, heeft het CDA het zekere voor het onzekere genomen,’ stelt het CDA in een verklaring. Om een betrouwbare stemming te hebben zijn de reeds uitgebrachte stemmen nietig verklaard.

Het CDA zegt het incident ‘zeer te betreuren’, zeker in de richting van de drie kandidaten, maar ook voor de campagneteams en alle leden die hun stem hebben uitgebracht. ‘Maar een betrouwbare stemprocedure is voor ons het allerbelangrijkste. We bedanken de hacker dat hij dit onder onze aandacht heeft gebracht,’ aldus de partij.

Extra veiligheidsmaatregelen

CDA-leden kunnen morgen vanaf 9 uur opnieuw hun keuze maken en worden daarover actief geïnformeerd. Zaterdag om 9 uur sluiten de stembussen weer. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo moeten leden nu bijvoorbeeld ook de cijfers van hun postcode invoeren. De match tussen stemcode en postcode wordt achteraf gecontroleerd door een notaris. Daardoor blijft de stemming geheim.

De partij verwacht zaterdag om 17 uur de uitslag bekend te maken. Het is niet zeker dat dan ook de nieuwe lijsttrekker bekend is: als geen van de kandidaten de helft plus één van de stemmen heeft gehaald gaan de stembussen diezelfde avond om 21 uur opnieuw open. Leden kunnen dan alleen nog stemmen op de twee kandidaten die in de eerste ronde de meeste stemmen hebben gehaald. Op dinsdagmiddag om 12 uur sluit deze stemming, waarna een dag later om dezelfde tijd de winnaar bekend wordt gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden