CDA-afdelingen spreken steun uit voor Omtzigt in brandbrief aan bestuur

Ongeveer twintig CDA-afdelingen sturen rond middernacht een brandbrief naar het partijbestuur en de Eerste en Tweede Kamerfractie. De CDA’ers spreken daarin ‘expliciet’ hun steun uit voor Pieter Omtzigt.

Het Parool
Pieter Omtzigt (CDA). Beeld ANP
Pieter Omtzigt (CDA).Beeld ANP

‘Het land waarachtig dienen kan ook vanuit de oppositie,’ schrijven ze in de brief, die in handen is van The Post Online.

De ondertekenaars doen aanbevelingen voor de ‘positionering en koers’ van het CDA, dat bij de Tweede Kamerverkiezingen vier zetels verloor. Ze maken zich zorgen over het slechte imago van ‘een vergrijzende bestuurderspartij die vervallen raakt in machtsdenken’.

In de campagne hebben de kritische CDA’ers de waardering en erkenning voor de ongekend populaire Pieter Omtzigt gemist. ‘We hebben goud in handen,’ schrijven ze.

‘Ook willen wij expliciet onze steun uitspreken voor Pieter. In de toeslagenaffaire raakten tienduizenden burgers onterecht in grote problemen. Zij maakten vervolgens geen schijn van kans om hun recht te behalen. Omtzigt is in zijn werk om dit schandaal aan het licht te brengen jarenlang tegengewerkt.’

‘Ongeloofwaardig’

De briefschrijvers vragen om een ‘open en transparante bestuursstijl’. Deelname aan een kabinet Rutte IV is wat hen betreft ‘ongeloofwaardig en geen optie’.

‘Verantwoordelijkheid dragen past bij het CDA, maar het land waarachtig dienen kan ook vanuit de oppositie, vanuit de kaderstellende en controlerende rol die de Tweede Kamer weer veel steviger moet oppakken.’

The Post Online zegt de bron niet te kunnen onthullen. ‘Maar de verklaring is ondertekend door onder meer afdelingen uit Limburg, Brabant, De Achterhoek, Gelderland en Friesland.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden