Nieuws

CBS stelt aantal uithuisplaatsingen toeslagenschandaal fors naar boven bij

Er zijn meer kinderen van ouders die slachtoffer zijn geworden van het toeslagenschandaal uit huis geplaatst dan eerder was berekend. Volgens een nieuwe telling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn het er ruim vierhonderd meer.

ANP
Door het toeslagenschandaal gedupeerde ouders lopen begin november in Rotterdam mee in de Mars met de Moeders.  Beeld RAMON VAN FLYMEN/ANP
Door het toeslagenschandaal gedupeerde ouders lopen begin november in Rotterdam mee in de Mars met de Moeders.Beeld RAMON VAN FLYMEN/ANP

In de periode van 2015 tot en met juni 2022 zijn in totaal 2090 kinderen uit huis geplaatst, blijkt uit cijfers van het CBS. In mei werd er nog van uit gegaan dat het om 1675 kinderen ging. Van die 1675 kwamen er 135 uit de regio Amsterdam.

Volgens het CBS is op basis van de cijfers niet te concluderen dat er een rechtstreeks verband is tussen de uithuisplaatsing en het toeslagenschandaal. Wel gaat het in alle gevallen om kinderen van wie de ouders door het schandaal gedupeerd zijn.

Meer gedupeerden

Het aantal uithuisplaatsingen pakt nu groter uit omdat eerder alleen cijfers tot en met 2021 beschikbaar waren. Intussen hebben meer gedupeerden zich gemeld bij de Uitvoeringsinstantie Herstel Toeslagen (UHT). Deze organisatie moet er middels een herstelregeling voor zorgen dat kinderen toegang krijgen tot professionele hulp en een geldbedrag zodat zij hun leven weer op de rit kunnen krijgen.

De onderzoekers gebruikten de lijst met gedupeerden van het UHT als basis. Vervolgens is gekeken hoeveel kinderen van benadeelden uit huis geplaatst zijn. Het betekent volgens het CBS niet direct dat deze uithuisplaatsingen het gevolg zijn van het toeslagenschandaal. Het statistiekbureau kon namelijk geen onderzoek doen naar de redenen voor de uithuisplaatsingen omdat het niet over de onderliggende dossiers beschikt. Ook zijn alleen uithuisplaatsingen die zijn verlopen via een door de rechter uitgesproken jeugdbeschermingsmaatregel meegeteld. Het werkelijke aantal uit huis geplaatste kinderen ligt dus mogelijk nog hoger.

Van de 2090 kinderen die sinds 2015 uit huis zijn geplaatst, woonden er 645 eind juni van dit jaar nog steeds niet bij hun ouders of verzorgers. Het toeslagenschandaal trof vooral huishoudens met een migratieachtergrond, eenoudergezinnen en gezinnen met een laag inkomen, concludeerde het CBS eerder dit jaar.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden