Plus

CBS: stelletjes met groot leeftijdsverschil eerder uit elkaar

Meer dan 5 jaar leeftijdsverschil met uw partner? Dan verkeert u in de gevarenzone, want de kans lijkt een stuk groter dat u uit elkaar gaat dan bij stellen die ongeveer even oud zijn.

Sanne Schelfaut
null Beeld Will Oliver/EPA
Beeld Will Oliver/EPA

Uit een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bij een leeftijdsverschil van meer dan 10 jaar meer dan een derde van de stellen in Nederland na 12 jaar een punt achter de relatie zet.

Van alle Nederlandse stellen (zowel gehuwd als ongehuwd) die in 2003 zijn gaan samenwonen, is bij het CBS bekend of ze nog bij elkaar zijn of niet. “Het gaat om bijna 87.000 stellen, we hebben 12 jaar informatie vergaard over deze groep,” zegt CBS-onderzoeker Tanja Traag. Ze benadrukt dat de vraag waarom een relatie werd beëindigd niet in dit onderzoek is meegenomen.

Groot verschil

Een van de belangrijkste constateringen is dat samenwoners met een klein leeftijdsverschil vaker bij elkaar blijven dan stellen die meer in leeftijd schelen. Van de partners met maximaal 2 jaar leeftijdsverschil die in 2003 gingen samenwonen, was een kwart na 12 jaar niet meer bij elkaar.

Hetzelfde geldt voor stellen die tot 5 jaar in leeftijd verschillen. Maar in de groep met een leeftijdsverschil van 5 tot 10 jaar sneuvelde bijna 30 procent van de relaties. In de groep met een leeftijdsverschil van meer dan 10 jaar was dat percentage nog groter.

Bij grote leeftijdsverschillen lijken relaties iets stabieler als de man ouder is dan de vrouw. Van de stellen waarvan de man 5 tot 10 jaar ouder was dan de vrouw, was na 12 jaar 29 procent uit elkaar. Bij stellen waar de vrouw 5 tot 10 jaar ouder was, leed de relatie bij 32 procent schipbreuk.

Stabielere relaties

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat stellen die al op jonge leeftijd zijn gaan samenwonen, het vaak niet 12 jaar met elkaar hebben uitgehouden. “Van de stellen waarbij de vrouw bij het begin van de samenwoonrelatie 18 tot 20 jaar was, was bijna de helft na 12 jaar uit elkaar. Wellicht zijn mensen die ouder zijn, selectiever bij het uitzoeken van hun partner. Dat leidt vaker tot stabielere relaties,” aldus Traag.

Ook het onderwijsniveau lijkt een rol te spelen bij de duurzaamheid van relaties. De kans dat samenwonende stellen elkaar niet meer pruimen, lijkt het kleinst als beide partners hoog­opgeleid zijn. Van de in 2003 gevormde stellen waarvan beide partners hbo of meer hadden, was na 12 jaar 19 procent uit elkaar.

Bij stellen met twee niet-hoogopgeleide partners was 31 procent na 12 jaar niet meer samen. Volgens Traag lijkt het opleidings­niveau van de partners een belangrijke rol te spelen in een stabiele relatie. “Een hoog onderwijsniveau van zowel de man als de vrouw lijkt de kans op een scheiding te verkleinen. Voorheen scheidden hoogopgeleide vrouwen juist vaker dan niet-hoogopgeleide seksegenoten.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden