Nieuws

CBS: steeds meer elektriciteit gewonnen uit hernieuwbare bronnen

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen, als wind en zon, is vorig jaar met 20 procent gestegen. De elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen daalde met 11 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stroomproductie uit aardgas, kolen en olie is echter nog wel altijd het grootst.

ANP
Energiepark Haringvliet op Goeree-Overflakkee. Het bestaat uit zes windmolens, 115.000 zonnepanelen en 12 zeecontainers vol accu’s, die samen een grote batterij vormen. Beeld JEFFREY GROENEWEG/ANP
Energiepark Haringvliet op Goeree-Overflakkee. Het bestaat uit zes windmolens, 115.000 zonnepanelen en 12 zeecontainers vol accu’s, die samen een grote batterij vormen.Beeld JEFFREY GROENEWEG/ANP

Volgens het statistiekbureau kwam 40 procent van de totale elektriciteitsproductie in 2022 uit hernieuwbare bronnen, een jaar eerder was dat 33 procent. De productie van elektriciteit uit biomassa en waterkracht is wel gedaald.

De productie uit zon nam met 54 procent toe, die uit wind met 17 procent. ‘Dat hangt grotendeels samen met de gestegen capaciteit en met meer gunstige weersomstandigheden,’ aldus het CBS.

De totale productie van elektriciteit is in 2022 vergeleken met een jaar eerder gelijk gebleven.

De elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen bedroeg vorig jaar 67 miljard kilowattuur. De productie uit aardgas daalde met 16 procent naar 47 miljard kilowattuur. Kolen leverden een elektriciteitsproductie op van 16 miljard kilowattuur, dat is gelijk aan het jaar ervoor. Het opheffen van het productiemaximum bij kolencentrales, sinds juni 2022, heeft volgens het CBS hierbij een rol gespeeld.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden