CBS: oversterfte tijdens eerste coronagolf twee keer groter dan bij griepgolf in 2017 en 2018

De eerste coronagolf heeft ongeveer net zoveel slachtoffers geëist als de griepepidemie in 2017 en 2018, maar deed dat in de helft van de tijd. Bovendien overleden relatief veel meer jonge mensen, mannen en gebruikers van langdurige zorg aan Covid-19.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook viel het gros van de slachtoffers in het zuiden, waar die tijdens de griepepidemie verspreid over het land vielen. De eerste coronagolf was dus korter en minder wijdverbreid, maar waar en wanneer deze rondwaarde heviger.

Het nieuwe coronavirus is tijdens de pandemie vaak vergeleken met de griep, vooral door mensen die de ernst van het virus in twijfel trekken.

In de vergelijking met het coronavirus wordt vaak de hevige griepepidemie van 2017 en 2018 aangehaald. Volgens de onderzoekers van het CBS lijkt die op het eerste gezicht veel op de eerste golf van het coronavirus. In beide gevallen lag het aantal sterfgevallen (9000 in totaal) hoger dan normaal was voor de tijd van het jaar en kampte de zorg met capaciteitsproblemen.

Verschillen

Het belangrijkste verschil is dat de griepepidemie deze oversterfte kende over een periode van achttien weken, waarbij dit tijdens de eerste coronagolf over negen weken het geval was. Dat betekent dat de oversterfte per week twee keer groter was tijdens de eerste golf dan tijdens de griepepidemie van 2017/2018.

Ook zijn er andere belangrijke verschillen. ‘De corona-epidemie ging gepaard met ingrijpende maatregelen om verspreiding van besmetting te voorkomen, terwijl voor een griepepidemie een deel van de bevolking wordt gevaccineerd,’ schrijven de statistici. Ook overleden relatief veel meer jonge mensen, mannen en gebruikers van langdurige zorg aan Covid-19.

Regionale brandhaarden

Daarnaast concentreerde het coronavirus zich veel meer in specifieke regionale brandhaarden. In het begin waren dat vooral Oost-Brabant en Limburg, later ook andere gebieden zoals de regio rond Zwolle en de grote steden. De noordelijke provincies bleven goeddeels buiten schot. Hier ontstond niet vroeg een brandhaard en deden de lockdownmaatregelen daarna hun werk.

Ook wijzen de onderzoekers erop dat mensen die tijdens de eerste golf besmet waren met het coronavirus, een veel grotere kans hadden om te overlijden dan als ze de seizoensgriep hadden opgelopen. Het overlijdenspercentage van corona lag tijdens de eerste golf in Europese landen tussen de 0,5 en 1,4 procent. Dat van de seizoensgriep wordt geschat op 0,1 procent. ‘Zonder vaccin of social distancing-maatregelen, zou daarom het aantal besmettingen evenals het aantal sterfgevallen zijn blijven toenemen,’ schrijven de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden