Nieuws

CBS: Minder jongeren verdacht van woninginbraken

Het aantal jongeren dat wordt verdacht van woninginbraak is de afgelopen tien jaar sterk afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In 2012 was nog ongeveer de helft van de inbrekers jonger dan 25 jaar, nu is dat bij een derde van de inbraken het geval.

Het Parool
Volgens het CBS is het aannemelijk dat er een verband is tussen de coronamaatregelen en de criminaliteitscijfers. Beeld Getty Images/iStockphoto
Volgens het CBS is het aannemelijk dat er een verband is tussen de coronamaatregelen en de criminaliteitscijfers.Beeld Getty Images/iStockphoto

De gemiddelde leeftijd van een woninginbreker is gestegen van 28 tot 31,5 jaar.

Ook het totale aantal inbraken neemt af. In 2021 werden ruim tweeduizend mensen verdacht van inbraak, bijna een kwart (24 procent) minder dan het jaar daarvoor. In tien jaar tijd is het aantal inbraken en verdachten van die inbraken zelfs met 75 procent afgenomen.

Er worden ook minder mensen verdacht van een gewelds- of seksueel misdrijf. In 2021 ging het om een afname van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De daling is ook terug te zien in de cijfers van Amsterdam. In Amsterdam zijn 9580 mensen geregistreerd als verdachte van een misdrijf. In 2020 waren dit er nog 11.230, een daling van 15 procent.

Corona

Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar de invloed die de coronapandemie op de criminaliteit had. Maar volgens het statistiekbureau is het wel aannemelijk dat er een verband is tussen de coronamaatregelen en de criminaliteitscijfers. Zo werd de kans op een woninginbraak de afgelopen twee jaar verkleind, bijvoorbeeld door het vele thuiswerken en de horecasluiting.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden