Nieuws

CBS: inflatie naar 14,5 procent gestegen

De inflatie in Nederland is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september op jaarbasis gestegen naar 14,5 procent. In augustus bedroeg de inflatie volgens het CBS op jaarbasis nog 12 procent. De inflatie werd wederom vooral aangejaagd door de hoge prijzen voor energie.

ANP
null Beeld Rob Engelaar/ANP
Beeld Rob Engelaar/ANP

Het inflatiecijfer van het CBS wijkt af van het cijfer dat op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethodetot stand komt. Eerder werd bekend dat de geldontwaarding op basis van die laatste methode op jaarbasis was uitgekomen op een record van 17,1 procent, tegen 13,7 procent in augustus. De inflatie is al tijden erg hoog door de sterk stijgende prijzen voor gas en elektriciteit. De energiekosten werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.

In de berekening van het CBS worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huren. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen beter met elkaar te kunnen vergelijken.

De prijzen van energie worden door het CBS berekend op basis van nieuwe contracten. Dat betekent dat de werkelijke inflatie mogelijk lager ligt omdat lang niet alle huishoudens in september een nieuw energiecontract hoefden af te sluiten. Het CBS werkt aan een nieuwe methode voor het meten en berekenen van energieprijzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden