Nieuws

CBS: Inflatie loopt verder op naar 5,7 procent

De inflatie is in december opgelopen naar 5,7 procent op jaarbasis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers naar buiten bracht, zorgden met name de hogere voeding- en energieprijzen ervoor dat de inflatie verder is opgelopen. In november werd nog een inflatie van 5,2 procent gemeten. Dat was destijds het hoogste niveau in bijna 40 jaar.

Het Parool
Groenten op de Albert Cuypmarkt.  Beeld ANP
Groenten op de Albert Cuypmarkt.Beeld ANP

Volgens het CBS was energie in de laatste maand van het jaar bijna 75 procent duurder dan een jaar eerder. In november was de prijsstijging hier op jaarbasis 57,4 procent. Verder werden vlees, groenten en fruit duurder. Op jaarbasis was hier sprake van een plus van 2,6 procent. In november was dit nog 1,1 procent.

De prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen en een verblijf in een bungalowpark hadden een drukkend effect op de ontwikkeling van de prijzen. Een tankbeurt was in december gemiddeld 27,8 procent duurder dan vorig jaar, terwijl dat in november nog 33,1 procent was.

Een verblijf in een bungalowpark was in december 7,1 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. In november was een verblijf in een bungalowpark nog 4,6 procent duurder. Dat komt ook doordat de kerstvakantie afgelopen jaar een week later begon.

Energieprijzen

Over het hele jaar gemeten lagen de consumentenprijzen gemiddeld 2,7 procent hoger dan in 2020. Een jaar eerder was de prijsstijging 1,3 procent. Vooral de prijsontwikkeling van energie droeg bij aan de hogere inflatie in 2021.

Elektriciteit was afgelopen jaar gemiddeld 22,2 procent duurder dan een jaar eerder. In 2020 moest voor stroom nog 39,6 procent minder worden betaald dan het jaar ervoor. Gas was gemiddeld 16,7 procent duurder dan het jaar ervoor. In 2020 was hier sprake van een stijging van 2,6 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden