Cateringmedewerkers gaan donderdag werk neerleggen

Het wordt komende donderdag zelf een broodtrommeltje meenemen naar school of naar het werk. Amsterdamse cateringmedewerkers leggen dan 24 uur het werk neer in hun strijd om meer loon. Ook de maaltijdvoorziening op KLM-vluchten kan daardoor worden getroffen.

Herman Stil
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

“Wij roepen alle cateringmedewerkers op om donderdag mee te doen aan de acties in Amsterdam,” zegt FNV-bestuurder Harry de Wit. “Er zijn al toezeggingen vanuit verschillende cateringbedrijven van medewerkers die aan deze acties willen meedoen.”

Het gaat daarbij zowel om ‘contractcatering’ in bedrijfskantines, scholen, universiteiten, ziekenhuizen en gevangenissen. “De VU gaat waarschijnlijk helemaal plat,” verwacht De Wit. “En de vliegtuigcatering waarschijnlijk ook.”

KLM

KLM Catering Services probeert acties echter te voorkomen en dreigt met een kort geding. FNV voerde de afgelopen maanden al stiptheidsacties en een twee-uursstaking bij KLM Catering, in het kader van de cao-strijd bij de luchtvaartmaatschappij. “We hebben nu een ultimatum van hen ontvangen omdat ze vinden dat er niet nog eens actie gevoerd mag worden. Maandagochtend wordt besloten of de acties doorgaan.”

De actievoerders trekken donderdag naar het hoofdkantoor van Compass in Amsterdam Zuidoost, met dochters Eurest en Xandrion een van de grootste cateraars van ons land. “We zullen eerst langs bedrijven in Bullewijk trekken om cateringmedewerkers op te roepen zich bij de actie aan te sluiten,” zegt De Wit. “Daarna gaan we lawaai maken bij Compass.”

De Amsterdamse stakingsdag maakt deel uit van een estafetteactie. “We gaan deze maand elke donderdag staken. Over een week in Rotterdam, dan gaan we langs bij marktleider Sodexo. Een week later volgt Utrecht, met acties bij Albron en ISS.”

Brancheorganisatie

FNV is het niet eens met een cao-akkoord die brancheorganisatie Veneca heeft gesloten met CNV en de Unie. “Wij vinden die afspraak ontoereikend. Het loonbod is niet voldoende. Ze bieden nu 3,1 procent loonsverhoging vanaf 1 oktober en 0,5 procent in november. Effectief betekent dat over de looptijd van de cao net 2 procent meer salaris. Dat is minder dan de inflatie. Mensen in de catering gaan er dan op achteruit. Hun kosten stijgen sneller dan hun loon. Wij willen 5 procent.”

“Ook de reiskosten moeten sterk verbeterd moeten worden. Medewerkers krijgen nu maximaal zes euro per dag. Overal is het normaal dat openbaar vervoer helemaal betaald wordt en de autovergoeding 19 cent per kilometer is.”

De leden van CNV en De Unie moeten nog instemmen met het akkoord, dat geldt voor 20.000 werknemers. Bij het CNV wordt daarover maandagavond gestemd.

Branchevereniging Veneca reageerde eerder teleurgesteld over de houding van FNV. “FNV heeft dit zonder inhoudelijk overleg met ons afgewezen. Dat vinden we jammer. Veneca acht de aangekondigde acties dan ook niet in het belang van cateringmedewerkers en de branche,” zo laat de branchevereniging weten.

Ziekenhuispersoneel

Deze week roert niet alleen de catering zich. Het ziekenhuispersoneel gaat vanaf dinsdag in het hele land stiptheidsacties voeren. Dinsdag leggen medewerkers van Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen vanaf kwart over twaalf een half uur het werk neer om in de ziekenhuishal te demonstreren voor een beter zorg-cao. Ook in Breda, Zwolle, en Emmen zijn dan acties.

Woensdag zal in beide vestigingen van het Amsterdamse OLVG personeel stipt volgens het rooster van zondagsdiensten werken en zijn er om drie uur ‘s middags protestbijeenkomsten. Op donderdag volgen ziekenhuizen in Purmerend en Hoorn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden