Capaciteit van ic’s groter: ziekenhuizen kunnen drie keer zoveel coronapatiënten aan

Op de ic’s kunnen mogelijk wel drie keer zoveel coronapatiënten terecht als in maart en april. De capaciteit is groter omdat de ligduur waarschijnlijk drastisch is verkort.

Eric Reijnen - Rutten
null Beeld ANP
Beeld ANP

“We doen er nog nader onderzoek naar, maar daar lijkt het wel op,” stelt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). “We weten natuurlijk niet of er een tweede golf komt en hoe groot die wordt,” stelt hij, “maar als het vergelijkbaar is met de eerste hoeven we de ic’s veel minder uit te breiden.”

Ernstig bezorgd

Vorige week kwam naar buiten dat het vergroten van de capaciteit van de intensive cares lastig is, omdat er een groot personeelstekort dreigt. Ruim driekwart van de ic-verpleegkundigen is bijvoorbeeld niet bereid om meer uren te maken als er in Nederland een tweede golf van coronapatiënten komt, minister Hugo de Jonge is daar ernstig bezorgd over.

Ook hoogleraar Hans van der Hoeven van het Nijmeegse Radboudumc, hoofd van de intensive care, maakte zich eerder al zorgen over de gevolgen van een eventuele tweede golf.

Uit cijfers van stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) blijkt echter dat de gemiddelde ligduur van een coronapatiënt op de ic enorm is gedaald. Lag een patiënt in maart/april gemiddeld nog 22 dagen op de ic, in juli/augustus is dat gedaald tot minder dan 8. Het betekent dat de capaciteit van de ic’s daardoor verdrievoudigd is.

Nog aan het onderzoeken

“We hadden daar langzaamaan wel mee naar buiten willen komen,” vertelt Gommers desgevraagd, “maar we zijn nog aan het onderzoeken hoe dat precies komt.” Zo wil hij nog precies in beeld krijgen of de mensen die nu op de ic’s terechtkomen vergelijkbaar zijn met die tijdens de eerste golf. “Het kan zijn dat in maart en april meer mensen met onderliggende ziektes terechtkwamen en de patiënten van nu minder ziek zijn.”

Is die groep tóch vergelijkbaar, dan wordt het verschil waarschijnlijk verklaard door de andere behandeling die mensen nu krijgen. In de loop der maanden is onder meer veel duidelijker geworden welke medicijnen het meest effectief zijn. “Het is niet zo dat het virus milder is geworden, we hebben daar in elk geval geen aanwijzingen voor.”

Min of meer stabiel

Momenteel liggen er zo’n zeshonderd mensen op de ic’s in de ziekenhuizen, van wie nog geen vijftig met corona. Die aantallen zijn al een paar dagen min of meer stabiel.

In april lagen er op de piek zo’n 1400 mensen met corona op de ic’s en waren er nog een 350 ic-patiënten met andere aandoeningen. Met een ligduur die twee derde korter is, waren volgens Gommers in april 1200 bedden - het normale aantal - wellicht voldoende geweest. “Dat is goed nieuws.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden