Nieuws

‘Cabaretier’ die Van Dissel bedreigde veroordeeld tot vier maanden cel

Bart van W., een bekende verschijning in kringen van complotdenkers, is veroordeeld tot vier maanden cel voor het bedreigen van RIVM-topman Van Dissel. Zelf noemt de man zich een cabaretier. “Ik speel met woorden.”

Cyril Rosman
null Beeld ANP
Beeld ANP

Van W. uitte de bedreiging op 12 mei bij de rechtbank in Den Haag. Die dag diende de rechtszaak tegen twee vrouwen, eveneens voor het bedreigen van Van Dissel. Van W. was samen met een klein groepje mensen naar de rechtbank gekomen om de vrouwen te steunen.

Op een video is te zien hoe Van W roept: ‘Van Dissel? Die kindermoordenaar? We kunnen hem begraven in Bodegraven. Wij staan klaar’. Ook houdt Van W. een pamflet vast waarop staat ‘Politie en justitie, waarom beschermen jullie pedofielen en moordenaars! Seks-pedo dossiers in de doofpot!’. Naast die tekst staat een foto van Van Dissel.

De viroloog wordt al langere tijd ernstig bedreigd door een groep mensen die in complotten geloven, onder wie Van W. Zij geloven dat de RIVM-baas behoort tot een satanistisch en elitair pedonetwerk.

Grappenmaker

Van W. stelde woensdag in de rechtbank in Den Haag dat hij ‘van beroep een cabaretier is’. “Ik speel voor mijn werk met woorden. Ik maak grappen. Bodegraven en graven, snapt u? Het was niet bedreigend bedoeld”. Het pamflet dat hij vasthield had hij op een bankje gevonden, zegt Van W. “Iemand vroeg het me omhoog te houden.” Een Facebookpost op zijn account waarin hij Van Dissel bedreigt, zou niet door hem zijn geplaatst.

Het Openbaar Ministerie stelt dat ‘wat Van W. zegt heftige emoties oproept bij mensen die dit soort verhalen geloven’. “En dat is niet zonder risico. Mensen kunnen overgaan tot een geweldsdaad.” De officier eiste daarom vier maanden cel. De advocaat van Van W. stelde dat de twee weken die zijn cliënt nu al vastzit meer dan genoeg zijn. “Deze man is al ernstig beschadigd.”

De rechter vond de opmerkingen van Van W. ook niet humoristisch. “‘Van Dissel, wij staan klaar’ lijkt me geen grap.” Hij verwees daarbij naar de situatie van de Belgische viroloog Van Ranst die door ernstige bedreigingen moest onderduiken. De rechtbank veroordeelde Van W. daarom tot vier maanden cel. De lengte van die straf heeft ook te maken met eerdere veroordelingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden