Burgemeesters willen vergunning voor elke wedstrijd in het betaalde voetbal

Burgemeesters die een betaaldvoetbalorganisatie (BVO) in hun gemeente hebben, willen dat de clubs in het vervolg voor elke wedstrijd van die club vooraf een vergunning aanvragen. In de vergunning moet beschreven staan wat het risicoprofiel van de wedstrijd is en hoe de veiligheid is geregeld.

ANP
Ajaxsupporters bij de Johan Cruijff Arena. Beeld Eva Plevier
Ajaxsupporters bij de Johan Cruijff Arena.Beeld Eva Plevier

Clubs moeten aan de hand van het risicoprofiel beschrijven hoe fouillering en schouw in het stadion zijn geregeld, hoe de kaartverkoop is georganiseerd, hoe het handhavingsbeleid eruitziet, hoe een eventuele ontruiming van het stadion in zijn werk gaat en hoe er wordt omgegaan met supporters.

Clubs met supporters die zich niet aan de vergunningsvoorwaarden houden krijgen straf, variërend van een waarschuwing bij de eerste keer tot een dwangsom of spelen zonder supporters bij herhaaldelijke overtredingen. Als uitsupporters zich als groep misdragen moet hun club de volgende keer of keren met minder of helemaal zonder publiek spelen.

Na corona steeds vaker

Dat staat in het landelijk handelingskader voor voetbalgemeenten dat door de burgemeesters met een BVO is opgesteld. Het handelingskader is gemaakt om tot een meer uniforme lijn in de aanpak van voetbalgeweld te komen. De burgemeesters constateren dat ordeverstoringen rondom voetbalwedstrijden na de coronacrisis een steeds vaker voorkomend verschijnsel zijn geworden, zegt burgemeester Paul Depla van Breda, die het handelingskader samen met burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft opgesteld.

De burgemeesters benadrukken dat de KNVB en de clubs in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor de veiligheid rond het stadion en de wedstrijden. “Maar soms blijkt veiligheid in de afweging van belangen aan het kortste eind te trekken. Gevolg is dat er in de praktijk soms onvoldoende maatregelen worden genomen. Daarom willen de burgemeesters het toezicht aanscherpen, zodat voetbal gastvrij, veilig en toegankelijk blijft,” aldus Depla en Marcouch. Het handelingskader moet de grenzen die de burgemeester stelt voor iedereen herkenbaarder en voorspelbaarder maken.

Vergunningstermijn van zes weken

Uiterlijk zes weken voor elke wedstrijd moeten gemeente, politie en voetbalclub de laatste informatie met elkaar delen over onder meer het aantal bezoekers en specifieke maatregelen. Bij dat gesprek kan een vertegenwoordiger van de supporters zitten, maar niet bij het deel dat gaat over politie-informatie. Bij derby’s zoals Ajax - FC Utrecht, Ajax - PSV of Ajax - ADO Den Haag is intensiever vooroverleg nodig. Rond de wedstrijd controleert de gemeente of de vergunningsvoorwaarden worden nageleefd. Als dat niet zo is, volgt direct een maatregel.

De aanpak van individuele supporters die zich misdragen, blijft zoals het was. Maar, constateren de burgemeesters, daders blijven vaak anoniem omdat ze zich in een groep misdragen. Daarom willen de burgemeesters zulke groepen bestuursrechtelijk sneller en strenger aanpakken. Zulke maatregelen kunnen twee voetbalseizoenen of langer voortduren.

Supporterscollectief: bang dat er meer collectief gestraft wordt

Het Supporterscollectief Nederland vreest dat met het plan om ordeverstoringen rond betaaldvoetbalwedstrijden aan te pakken supporters collectief zullen worden gestraft. Ook zou het ‘de lat lager leggen’ om bij incidenten sancties op te leggen.

“We vrezen dat dit handelingskader het makkelijker maakt voor gemeenten om supporters te weren, bepaalde vakken leeg te laten of zware beperkingen op te leggen,” zegt Matthijs Keuning, voorzitter van de organisatie die 49 supportersverenigingen van 32 clubs in het land vertegenwoordigt. “Dit soort maatregelen zijn geen oplossing voor het probleem. Het zorgt ervoor dat goedwillende supporters gestraft worden, terwijl we juist willen dat we de groep kwaadwillende supporters buitensluiten.”

Keuning vindt het positief dat supporters worden betrokken bij de voorbereiding op een wedstrijd. “Veel incidenten van de afgelopen tijd zijn terug te voeren op fouten of nalatigheid van de veiligheidsorganisatie of een gebrek aan overleg met supporters,” aldus Keuning. Wel is het Supporterscollectief kritisch op de bonus-malusregeling. “Als het fout gaat krijg je als club een straf en als het dan weer goed gaat, wordt het teruggedraaid. Het maximaal haalbare is dan altijd de huidige situatie, terwijl we graag zouden zien dat er bij bepaalde clubs juist meer versoepeld zou worden. Bij veel clubs gaat het ook gewoon wel goed.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden