Burgemeesters blijven met veel vragen zitten over avondklok

Hubert Bruls. Beeld ANP
Hubert Bruls.Beeld ANP

De voorzitters van de veiligheidsregio’s blijven met veel vragen zitten over een eventuele invoering van een avondklok. Maar als het kabinet die maatregel toch wil invoeren, moeten er niet te veel uitzonderingen worden gemaakt en moet het duidelijk zijn voor iedereen.

Raymond Boere en Simone van Zwienen

Dat zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na afloop van een gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie). De burgemeesters willen goed kunnen uitleggen waarom deze maatregel moet worden ingevoerd.

Het advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft volgens Bruls duidelijk gemaakt hoe snel de Britse coronavariant om zich heen slaat. “Er is echt wel iets aan de hand nu. We begrijpen dat er stevige extra maatregelen nodig zijn.” De burgemeesters zijn volgens Bruls wel verdeeld of de avondklok moet worden ingezet.

Goed gesprek

Grapperhaus zegt dat hij een goed gesprek heeft gehad met de burgemeesters, maar hij wil niet vooruitlopen op de maatregelen die zijn besproken. Grapperhaus beseft dat invoering van een avondklok een heel ingrijpende maatregel is. “Woensdag gaan we in het kabinet er verder over spreken.” Die vergadering staat om 09.00 uur gepland.

De burgemeesters hadden veel vragen, vooral over de handhaving en de uitvoerbaarheid van een avondklok. Grapperhaus vindt dat daarover op een goede manier met de burgemeesters is gesproken en dat iedereen het erover eens is dat er iets moet gebeuren. De details over het maatregelenpakket worden woensdag tijdens een persconferentie om 13.00 uur bekend gemaakt.

De meeste burgemeesters stonden voorafgaand aan het Veiligheidsberaad in principe niet afwijzend tegenover een avondklok, maar wilden eerst horen wat het OMT-advies was.

Gereedschapskist is nog niet leeg

“Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor,” zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan de vergadering van het beraad in Utrecht. Ook zijn collega Wouter Kolff van Dordrecht wilde ‘geen enkele maatregel uitsluiten’. “Maar ik wil wel eerst weten wat het effect van een avondklok is.”

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is voor een ‘stevige aanpak’. “Wij hebben niet veel mogelijkheden meer in het mandje.” Jan Lonink van Terneuzen moest nog overtuigd worden. Ook Jan van Zanen van Den Haag zit nog met ‘stevige vragen’.

Alleen Pieter Broertjes van Hilversum is bij voorbaat tegen. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. “Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg.” Ook de handhaving is volgens hem een probleem. De politie Midden-Nederland heeft de regionale burgemeesters een brief geschreven waarin zij aangeeft het ‘heel moeilijk vinden om hiervoor capaciteit vrij te krijgen’.

Volgens de burgemeesters komt het vooral neer op een moreel appèl aan de Nederlanders. Aboutaleb: “Ik ga ervan uit dat het merendeel van de samenleving gezagsgetrouw is. Iedereen is in principe binnen. Als je buiten bent, heb je wat uit te leggen.”

Eerst bekendmaking, dan debat

Woensdag beslist het demissionaire kabinet of de avondklok wordt ingevoerd. Aan het begin van de middag volgt een persconferentie (om 13.00 uur). Aansluitend zal de Tweede Kamer erover debatteren, vanaf 15.30 uur.

De avondklok zou volgens ingewijden gaan gelden tussen 20.00 uur ’s avonds en 04.00 uur ’s nachts. Wanneer de avondklok precies zal ingaan, is niet duidelijk, mogelijk al aan het einde van deze week. De voorbereidingen zijn al enige tijd in volle gang, onder meer bij de politie. Het verbod om ’s avonds en ’s nachts op straat te zijn, gaat waarschijnlijk duren tot het einde van de harde lockdown, dat nu voorzien is op 9 februari.

Mensen die op straat zijn tijdens de avondklok, kunnen naar verluidt een boete van 95 euro verwachten, gelijk aan overtredingen van andere coronaregels. Er komen ook uitzonderingen, zoals voor mensen die naar en van hun werk reizen als dat echt nodig is, of hun hond uitlaten, of bij calamiteiten.

Vergadering uitgesteld

Het Veiligheidsberaad zou maandagavond al vergaderen over de vraag of in Nederland een avondklok moet gaan gelden, maar de bijeenkomst werd een dag verschoven. “Omdat nog niet alle stukken beschikbaar waren die nodig zijn voor het overleg,” liet een woordvoerder weten.

De burgemeesters vroegen vorige week maandag om extra informatie, onder andere van het Outbreak Management Team. Ze willen ‘een overtuigend antwoord’ op de vraag of een avondklok noodzakelijk is, aangezien het om ‘een heftige maatregel gaat die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt’, zoals beraadsvoorzitter Hubert Bruls het uitdrukt.

De 25 burgemeesters bespraken in Utrecht ook andere maatregelen die misschien nog genomen kunnen worden, zoals een visiteverbod en verplicht thuiswerken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden