Burgemeester Den Haag eerder terug van vakantie om ellende op Scheveningen

Haags burgemeester Jan van Zanen is dinsdag eerder dan gepland teruggekomen van vakantie. Reden is de ellende op Scheveningen van de afgelopen dagen, schrijft hij in een persverklaring.

Lex de Jonge
De Haagse burgemeester Jan van Zanen Beeld ANP
De Haagse burgemeester Jan van ZanenBeeld ANP

‘Samen met onze inwoners, ondernemers en hulpdiensten wil ik ervoor zorgen dat onze kust, en vooral Scheveningen, weer de badplaats is die zij hoort te zijn: veilig voor iedereen.’

Afgelopen weekeinde was het één grote chaos aan de kust door de enorme toestroom van toeristen. Op Scheveningen was het zelfs twee keer zo druk dan normaal op zeer warme dagen. Dat leidde tot verhitte taferelen: verkeersregelaars werden bespuugd en mishandeld. Een van hen werd met een ploertendoder op z’n hoofd geslagen.

Toegangswegen tot de stranden moesten worden afgesloten. Op en rond de stranden kampeerden toeristen in het wild. Zo’n 150 foutparkeerders kregen een wielklem. Agenten en handhavers deelden zeshonderd boetes uit.

Maandagavond werd bovendien een 19-jarige jongen doodgestoken op de Pier op Scheveningen. “Het is verschrikkelijk wat er daar is gebeurd. Dat is ongelooflijk triest en wij leven intens mee met de nabestaanden,” stelt Van Zanen.

Ook noemt hij de ‘taferelen en gedragingen die de afgelopen dagen aan de kust te zien waren, onacceptabel’. “Dat liep uiteen van geweld en bedreigingen tegen onze verkeersregelaars en handhavers tot en met grenzeloos gedrag op onze stranden. Als gemeente zijn wij ontzettend geschrokken van het gebrek aan respect voor onze publieke dienstverleners. Maar ook het gebrek aan normen en waarden waarmee de bewoners van onze kustwijken zijn geconfronteerd.”

Eerder terug

Dinsdag keerde de burgemeester eerder terug van vakantie. “Samen met de andere leden van het stadsbestuur, onze ambtenaren, onze lokale ondernemers, onze inwoners, onze hulpdiensten en het Openbaar Ministerie wil ik ervoor zorgen dat onze kust, en vooral Scheveningen, weer de badplaats is die zij hoort te zijn: veilig voor iedereen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden