Buitenlandse media verbazen zich over onrust in Nederland
Veel buitenlandse media hebben de rellen in Nederland van afgelopen weekend gemeld. Vooral het in brand steken van een coronatestcentrum in Urk heeft veel aandacht getrokken, van de Sydney Morning Herald tot een Spaanstalige krant in het Amerikaanse San Diego.
In veel media wordt met verbazing over de omvang van de onlusten en plunderingen gesproken. De Duitse krant Bild brengt het nieuws met een enorme hoeveelheid beeldmateriaal van rellen en beschadigde panden, maar ook met een foto van vrijwilligers die met bezems helpen opruimen. De uitspraak van de burgemeester van Eindhoven ‘burgeroorlog’ staat er in chocoladeletters bij.
Hoe zo’n uitspraak van de burgemeester in Eindhoven inmiddels het grootst denkbare lettertype van Bild heeft bereikt.
— Tim de Wit (@timdewit) 25 januari 2021
Hun openingsverhaal op de site: pic.twitter.com/Y6FfoVDOr6
De Belgische krant De Standaard zag het al aankomen: ‘Dat de eerste avond met coronaklok bij onze noorderburen niet rimpelloos zou verlopen, stond in de sterren geschreven.’
‘Protest tegen 10 jaar Rutte’
Volgens de krant is in Nederland ‘een bonte groep ontevredenen’ niet alleen in verzet tegen een door een demissionaire regering opgelegde avondklok, maar ‘ook tegen 10 jaar Rutte. Veel Nederlanders vragen zich nog altijd af waarom precies ze nu hun huis niet meer uit mogen. Alle cijfers gingen de voorbije weken de goede kant uit. In plaats van daarvoor beloond te worden, kregen ze een uitgaansverbod opgelegd.’
Rioting youths protesting on the first night of a Dutch curfew torched a coronavirus testing facility and threw fireworks at police in a fishing village https://t.co/JuzlNrPdjG
— The Sydney Morning Herald (@smh) 25 januari 2021
De Franse Ouest-France plaatst de protesten in Nederland in de context van felle betogingen en rellen in verscheidene Europese landen. De krant begint met enige verbazing over ‘de dreigende burgeroorlog’ die burgemeester John Jorritsma in Eindhoven ziet aankomen en die volgens de krant de betogers uitschot heeft genoemd en suggereert het leger tegen ze in te zetten.
Ook in de rest van Europa onrust
De media beklemtonen dat het in Nederland het eerste uitgaansverbod sinds de Tweede Wereldoorlog is en het verbod omstreden was in het parlement. Soortgelijke onrust heerst al weken in een aantal Europese landen omdat het verzet tegen de ingrijpende beperkingen en de economische en sociale neergang groeit.
In Denemarken zijn er in afgelopen weekend arrestaties verricht bij protesten tegen de beperkingen en voor ‘Vrijheid voor Denemarken’. Daarbij werd een pop die de premier moest voorstellen in brand gestoken. Duizenden mensen gingen ook in Madrid dit weekend de straat op om te betogen tegen de coronarestricties en ‘het bedrog van het virus’, net als een week eerder in Wenen.