Nieuws

Broekers-Knol na bezoek aan overvol azc Ter Apel: deze week 500 extra opvangplekken

De komende dagen komen er in totaal 500 opvangplekken voor asielzoekers bij. Dat zei demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol woensdag na een bezoek aan een opvangcentrum in Ter Apel. Woensdag en donderdag komen er 200 plaatsen bij in Almere, en vrijdag 300 plaatsen in Gorinchem.

Het Parool
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid. Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP

Er zijn op dit moment te weinig opvangplekken voor asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) waarschuwde dat de opvang in Ter Apel ‘niet meer verantwoord’ was. Er zaten in de nachtopvang 750 mensen, terwijl er plaats is voor 275.

De extra vijfhonderd plekken van de komende dagen gaan het acute probleem in Ter Apel niet direct oplossen. Daarvoor is het probleem er te groot. Volgens de staatssecretaris geeft het wel ‘verlichting’ en is er vanaf 1 november meer zicht op extra opvangplekken. In de tussentijd wordt volgens haar ‘keihard’ gewerkt om te zorgen dat meer mensen opvang krijgen.

Stabiliseren

Broekers-Knol denkt dat de asielinstroom de komende tijd zal stabiliseren of zelfs minder groot wordt. Maar volgens haar is het ‘in een glazen bol’ kijken. “Ik kan het niet overzien.”

Broekers-Knol bezocht Ter Apel mede op verzoek van burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel ligt. Hij had al herhaaldelijk om hulp gevraagd. Extra opvanglocaties blijken echter moeilijk te vinden.

Gemeenten in het hele land is gevraagd te zoeken naar plekken waar mensen ondergebracht kunnen worden. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft burgemeesters eerder deze week gevraagd snel achthonderd opvangplekken voor asielzoekers in te richten.

De burgemeesters die verenigd zijn in het Veiligheidsberaad hebben toegezegd dat ze zullen bijspringen met opvangcapaciteit. Binnen twee of drie weken worden zo’n 1500 plekken gecreëerd, zei voorzitter en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls.

Utrecht

Utrecht kan vanaf midden november vijfhonderd vluchtelingen opvangen. De stad werkt hard om de noodopvang in het voormalige pand van Holland Casino, bij de Jaarbeurs, gereed te maken. In de stad is al een asielzoekerscentrum met structureel zeshonderd plekken.

“Mocht de noodzaak voor meer crisisopvang aanhouden, dan zullen wij alles in het werk stellen om aanvullende opvangplekken te organiseren,” zegt een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma. “Dit in samenwerking met de regio, want wij dringen er ook in omliggende regiogemeenten op aan om daar actief extra opvangplekken te realiseren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden