Nieuws

Broekers-Knol heeft 3000 extra opvangplekken ‘in zicht’ voor asielzoekers

Per 1 november komen er 3000 extra opvangplekken bij voor asielzoekers. Dat zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) in het vragenuur in de Tweede Kamer.

Hanneke Keultjes
De centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel is overvol. Mensen slapen daar nu noodgedwongen op stoelen en veldbedden.  Beeld ANP
De centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel is overvol. Mensen slapen daar nu noodgedwongen op stoelen en veldbedden.Beeld ANP

“De asielopvang is vol,” zei de VVD-bewindsvrouw. Er zitten nu 31.500 mensen in asielzoekerscentra. De maximale capaciteit is 29.000. De toestroom is zo groot dat mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel op stoelen en veldbedden moeten slapen.

Broekers-Knol verwacht dat de druk op de azc’s na 1 november iets zal worden verlicht. “We hebben op 1 november uitzicht op 3000 extra opvangplekken.” Het gaat waarschijnlijk om een combinatie van reguliere azc-plekken en extra noodopvanglocaties, zoals de Jaarbeurs en de Frieslandhallen. Eerder werden ook de Zeelandhallen al ingericht als noodopvang.

‘Help ons’

Broekers-Knol deed in de Tweede Kamer een klemmend beroep op gemeenten om met méér opvangplekken over de brug te komen. De noodlocaties die er nu zijn, zijn namelijk tijdelijk. Zo sluit de kazerne in Harskamp op 1 november. “Die moet vervangen worden. Daarom zeg ik tegen gemeenten: ‘Help ons, we hebben de hulp nodig’.”

Toch is er volgens haar geen sprake van een asielcrisis. “Er is een tijdelijke sterke piek,” stelde de staatssecretaris. In een interview met het AD zei Broekers-Knol dat de bereidwilligheid bij gemeenten groot is. “Zij zeggen: we zien in de loop van november of december mogelijkheden. Alleen is het niet vandaag opgelost en we hebben nú een probleem. De korte termijn is nu even nijpend, echt nijpend.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden