Broekers-Knol doorstaat motie van wantrouwen na omstreden interview Afghaanse vluchtelingen

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel, VVD) heeft een motie van wantrouwen doorstaan na haar uitspraken in een interview over Afghaanse vluchtelingen. De motie van de SP kreeg geen steun van een Kamermeerderheid.

Hanneke Keultjes
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid tijdens een commissiedebat over Afghaanse vluchtelingen in de Tweede Kamer. Beeld ANP/Bart Maat
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid tijdens een commissiedebat over Afghaanse vluchtelingen in de Tweede Kamer.Beeld ANP/Bart Maat

Alleen SP, PVV, Forum voor Democratie, BBB, Denk en de Partij voor de Dieren zegden het vertrouwen in de staatssecretaris op. GroenLinks en PvdA willen de bewindsvrouw ‘een allerlaatste kans’ geven. Volgende week wacht Broekers-Knol weer een moeilijk debat over Afghanistan.

De Tweede Kamer was boos over de uitspraken van de VVD-bewindsvrouw waarin zij stelde dat er mogelijk 100.000 Afghanen naar ons land willen komen en zei te vrezen voor een braindrain in het land, precies het argument dat de Taliban gebruiken om te voorkomen dat mensen Afghanistan verlaten.

“Dit is een rode kaart”, aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk, refererend aan het interview waarin Broekers-Knol zei dat ze een motie van afkeuring als gele kaart beschouwt. Na zulke moties stapten ministers Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) vorige maand op.

Van Dijk vraagt zich af waarom de Kamer Broekers-Knol nog zou moeten vertrouwen. “Ze geeft een stuitend interview, schoffeert de Kamer met een aantal heftige uitspraken, goochelt met cijfers en ratelt nog iets over een braindrain.” Vervolgens, zegt hij, ‘schrijf ze een obligaat excuusbriefje’.

100.000

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet rekent het de staatssecretaris erg aan dat ze een getal noemde dat ‘nergens op slaat’. “Het gaat niet om een toevallige passant die bij het winkelen een microfoon onder haar neus geduwd krijgt, het is een staatssecretaris die door haar ambtenaren wordt voorbereid op zo’n interview.”

De PvdA neemt het Broekers-Knol kwalijk dat zij nu voor de derde keer excuses maakt voor uitspraken. “Ik verwacht van de staatssecretaris dat ze zorgvuldig is in haar bewoordingen en niet excuses aanbiedt als er ophef ontstaat,” zei Kamerlid Kati Piri.

Ook willen ze weten of Broekers-Knol ‘nu wel of niet van plan is’ om de Kamermotie uit te voeren die alle Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt recht geeft op asiel. Broekers-Knol kon boze Kamerleden geruststellen: dat was ze nog steeds van plan.

Excuses

Ze herhaalde haar eerdere excuses. “Ik betreur het, ik had het niet zo bedoeld.” Het aantal van 100.000 had ze genoemd, zei ze, nadat ze zich in het interview ‘had laten verleiden’ tot een ‘als-dan-vraag’. In het interview maakte Broekers-Knol echter uit zichzelf de rekensom die tot 100.000 optelde. Ook zei ze de term ‘braindrain’ niet te hebben bedoeld in relatie tot Afghanistan, al ging het in dat deel van het vraaggesprek wel degelijk over Afghaanse vluchtelingen.

Op de vraag van Ellemeet waarom Broekers-Knol haar uitspraken betreurt, zei de VVD-bewindsvrouw: “Omdat ik de situatie in Afghanistan heel verschrikkelijk vind, de situatie van de mensen heel verschrikkelijk vind en enorm met hen meeleef.” Broekers-Knol had enkel willen aangeven dat de Nederlandse asielopvang 100.000 mensen niet aankon. “Nu is een situatie ontstaan die ik van z’n leven niet heb gewild.”

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower meent juist dat Broekers-Knol ‘eindelijk een keer de waarheid’ heeft gesproken. “En dan wordt ze teruggefloten door die enge coalitie. Wat een slappe knieën, wat een angsthaas.” Om die reden, de excuses, steunde hij aan de SP-motie van wantrouwen wél. JA21, die ook vindt dat Broekers-Knol de waarheid sprak, steunt de motie daarentegen niet.

‘Hooguit enkele duizenden hebben recht op asiel’

Hulporganisaties stellen dat er nog hoogstens enkele duizenden Afghanen en hun gezinnen op basis van een Kamermotie recht hebben op hulp en asiel in Nederland. Het kabinet stelde maandag in antwoorden op Kamervragen nog dat het om ‘vele tienduizenden’ mensen gaat.

Cordaid, Vluchtelingenwerk, Free Press Unlimited, de vrijwilligersgroep van de voormalige EU-politiemissie en oud-voorzitter Anne-Marie Snels van de militaire vakbond AFMP schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet ‘schermt met ongefundeerde hoge aantallen’. Het interview waarin Ankie Broekers-Knol stelde dat er mogelijk 100.000 Afghanen naar Nederland willen komen noemen zij ‘schaamteloos’.

‘Een aanpak die leidt tot lethargie en het onterechte beeld van een onmogelijke klus,’ schrijven de organisaties. De aantallen die zij in hun brief noemen zijn gebaseerd op gesprekken met evacués die familieleden achter hebben moeten laten en schattingen. Ook geven ze toe dat het aantal oud-medewerkers van defensie hun ‘tot nu toe onbekend’ is. Mogelijk is dat de grootste groep, omdat Nederland met drie militaire missies langdurig in Afghanistan was.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden