Plus

Broekers-Knol diep door het stof om uitspraken over Afghaanse vluchtelingen

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel, VVD) ging diep door het stof na felle kritiek op de uitspraken over Afghaanse vluchtelingen die ze zaterdag in een interview had gedaan. Ze ‘betreurt’ het dat ze haar woorden niet ‘zorgvuldiger’ heeft gekozen.

Hanneke Keultjes en Peter Winterman
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid (VVD). Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid (VVD).Beeld ANP

De excuses kwamen na felle kritiek uit de Tweede Kamer. “Hersenloos en harteloos,” oordeelde PvdA-Kamerlid Kati Piri. Demissionair VVD-staatssecretaris Broekers-Knol rekende zaterdag in een interview met het AD voor dat er mogelijk nog 100.000 Afghanen naar ons land willen komen. “Dat kunnen we niet aan,” stelde ze . “Dat is problematisch.” CDA-Kamerlid Derk Boswijk noemde de uitspraken ‘misleidend’.

De Tweede Kamer dwong het kabinet om Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt asiel te bieden, maar hoeveel mensen daarvoor in aanmerking komen is nog onbekend. Daarom was ook de woede bij de coalitiepartijen gewekt. D66-Kamerlid Salima Belhaj sprak van een ‘bizar interview’. “Heb maar één woord voor haar uitspraken: afschuwelijk.”

Ook zei Broekers-Knol in navolging van de Taliban te vrezen voor een braindrain in Afghanistan, als geschoolde mensen het land verlaten. “Het lijkt mij niet verstandig om het frame van de Taliban over te nemen,” aldus Boswijk. “Het moet erover gaan dat mensen die voor ons gewerkt hebben en daardoor gevaar lopen, in veiligheid worden gebracht.”

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder sprak van ‘zeer ongepaste en pijnlijke uitspraken’ van Broekers-Knol. “Het doet geen recht aan de mensen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt, maar niet tijdig zijn geëvacueerd.”

Braindrain en opvangcapaciteit

Na de woedende reacties ging Broekers-Knol gisteren door het stof. In een verklaring liet ze weten dat ze haar opmerkingen over braindrain en de opvangcapaciteit ‘in algemene zin’ had bedoeld. Het ‘hypothetische aantal’ van 100.000 Afghanen had ze ‘niet moeten noemen’. Ook de braindrain had ze ‘niet moeten noemen’ in deze ‘context’. Ook benadrukte ze dat het kabinet zich inspant voor mensen die Afghanistan proberen te verlaten en om mensen die in aanmerking komen om naar Nederland te gaan ‘daarbij te faciliteren’.

De staatssecretaris wilde alleen ‘de dilemma’s schetsen’ die komen kijken bij ‘bescherming van mensen in nood’. “Mijn opmerkingen over de braindrain en de opvangcapaciteit waren in die algemene zin bedoeld. Ik had dat zorgvuldiger moeten verwoorden.”

Derde mea culpa

Piri bleek niet onder de indruk van ‘de derde mea culpa van Broekers-Knol in een maand tijd’. “Maar ze heeft voor de VVD-achterban toch maar weer even haar standpunt laten horen. Bah. Word dan VVD-woordvoerder asiel in de Kamer, maar ga niet in een kabinet zitten.”

De Tweede Kamer wacht nog op een brief van het kabinet waarin staat wat er gaat gebeuren met de 23.000 mails uit Afghanistan met verzoeken om hulp. Ook moet nog een begin worden gemaakt met de aangekondigde evaluaties van de evacuatiemissie en de hele oorlog in Afghanistan. Een debat dat voor woensdag gepland stond is op verzoek van de net aangetreden demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken uitgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden