Brandweer: ‘Hoogbouw kent risico’s bij brand’

De brandweer waarschuwt voor het gebrek aan aandacht voor brandveiligheid bij de vele hoogbouwprojecten. Omdat er woningnood is, wordt er steeds vaker de hoogte in gebouwd.

Jan-Willem Navis
Luchtfoto van de Zuidas. Beeld anp
Luchtfoto van de Zuidas.Beeld anp

Ook Amsterdam krijgt steeds meer hoogbouw met woningen, onder meer in de Sluisbuurt met torens tot 125 meter, het Amstelkwartier, de Zuidas en Overhoeks. Dat kost de brandweer hoofdbrekens. “Onze hoogwerkers komen tot 30 meter hoogte, daarboven kunnen we een brand alleen van binnen bestrijden,” stelt de Haagse brandweercommandant Esther Lieben, landelijk portefeuillehouder incidentbestrijding. “Als een toren helemaal in brand vliegt, kunnen wij echt niemand meer komen redden.”

Brandveilig bouwen

De brandweercommandant wil dat er bij nieuwe (hoog)bouwplannen veel eerder aan de brandveiligheid wordt gedacht. Zo kan het brandgevaar worden beperkt door brandwerende wanden en deuren en technische installaties zoals sprinklers.

Die zijn voor gebouwen boven de 70 meter al verplicht. Volgens Lieben zou zo’n 10 procent van de bouwkosten moeten worden gereserveerd voor het brandveilig bouwen.

Lieben waarschuwt ook voor de risico’s die de populariteit van elektrische auto’s met zich meebrengt. “Voor auto’s met een lpg-tank zijn vaak strenge regels. Toch is het geen probleem als er tien Tesla’s bij elkaar staan.”

Dat vereist duidelijke overheidsrichtlijnen, zegt Lieben. “Politici buitelen over elkaar heen om elektrisch rijden groot te maken. Maar als zo’n accu in brand vliegt, moeten we die vier dagen onder water zetten om het vuur te doven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden