Brand op Russische onderzeeboot Foxtrot in Vlaardingen

Donderdagochtend heeft enige tijd brand gewoed in de oude Russische onderzeeboot Foxtrot. De boot werd begin dit jaar van de NDSM-werf naar een recyclingbedrijf in Vlaardingen gebracht om daar gesloopt te worden.

Lex Bezemer
De Russische onderzeeboot Foxtrot, die sinds 2002 in het IJ in Amsterdam lag, wordt op de kant gereden in Vlaardingen om gesloopt te worden. Beeld ANP
De Russische onderzeeboot Foxtrot, die sinds 2002 in het IJ in Amsterdam lag, wordt op de kant gereden in Vlaardingen om gesloopt te worden.Beeld ANP

Er werd even na 07.30 uur melding gedaan van de brand. Er werd al snel opgeschaald naar niveau GRIP-1 (coördinatie tussen hulpdiensten), omdat er mogelijk nog asbest in het vaartuig zou zitten. Bij de brand kwam uiteindelijk geen asbest vrij.

De oorzaak is inmiddels bekend. ‘Het betrof een hoeveelheid (oude) brandstof die in brand heeft gestaan. De brandstof is uit de onderzeeër gelekt en is ontbrand’, laat de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond weten. Daarbij gaat het om een zogenaamde ‘plasbrand’, waarbij erg veel rook vrijkomt. De onderzeeër zelf stond in feite niet in brand, maar ging het enkel om de gelekte brandstof.

Asbest

Het schip heeft jarenlang in Amsterdam aan de NDSM-werf gelegen. Eind vorig jaar werd het schip naar Vlaardingen gesleept. Daar zou de 90 meter lange onderzeeboot in stukken worden geknipt voor recycling.

Toen de onderzeeër nog in het IJ lag, zat er meer dan 1500 kilo asbest in het vaartuig. Ook waren er verschillende andere afvalstoffen aan boord, waaronder chroom-6. Het is niet bekend hoeveel van de vervuilende stoffen er sinds januari al uit de Foxtrot zijn verwijderd.

Zwarte rookwolken

In de wijde omtrek van Vlaardingen waren zwarte rookwolken te zien. De hulpdiensten rukten massaal uit voor de melding. Er werd onder meer een schuimblusvoertuig ingezet.

Rond kwart voor negen was de brand onder controle. De nabijgelegen Maassluissedijk is momenteel nog gedeeltelijk afgesloten voor verkeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden