Brand en explosie bij Poolse winkels in Aalsmeer en Noord-Brabant

Twee Poolse supermarkten zijn in de nacht van maandag op dinsdag zwaar beschadigd geraakt door een ontploft explosief. Het gaat om winkels in Aalsmeer en Heeswijk-Dinther die dezelfde naam dragen, maar los van elkaar opereren.

Teun Stiphout
Hulpdiensten zijn uitgerukt voor een explosie en grote brand in de Poolse supermarkt Biedronka Supermarket aan de Ophelialaan. Beeld ANP
Hulpdiensten zijn uitgerukt voor een explosie en grote brand in de Poolse supermarkt Biedronka Supermarket aan de Ophelialaan.Beeld ANP

De politie onderzoekt of er een verband is tussen de explosies. De ravage bij beide panden is groot.

De hulpdiensten kregen rond 04.15 uur een melding van de ontploffing in Heeswijk-Dinther en waren kort daarna in grote getalen aanwezig. Volgens de Officier van Dienst is er een explosief op het raam van de Poolse supermarkt geplakt, waarna de explosie plaatsvond.

Er liggen veel glasscherven en andere brokstukken op straat. Ook bij naastgelegen winkels is schade ontstaan door de explosie. Ook een restaurant en drogisterij aan de overkant van de straat hebben flinke schade opgelopen. In een pand, gelegen aan een straat om de hoek van de supermarkt, is een ruit gesprongen van de harde klap.

Evacuatie

Twintig bewoners van het bovengelegen appartementencomplex zijn door de politie en de brandweer uit voorzorg geëvacueerd. Zij worden tijdelijk opgevangen in een brandweerkazerne. Een deel van het plein is afgezet.

De politie liet rond 06.40 uur weten dat er geen explosiegevaar meer is bij de winkel. Ter plaatse gekomen deskundigen controleren of de constructie van het appartementencomplex beschadigd is. Op basis van die controle besluit de politie of de geëvacueerde bewoners weer naar huis kunnen.

De schade bij de winkel in Aalsmeer is groot. Beeld
De schade bij de winkel in Aalsmeer is groot.

Biedronka in Aalsmeer

Ook een supermarkt in Aalsmeer die onder de naam Biedronka opereert kampte vanochtend met een explosie. Dat gebeurde rond 03.00 uur. Er ontstond een grote brand, waarna het pand in Aalsmeer volledig uitbrandde. Het bovengelegen appartement is onbewoonbaar geworden. Ook een auto ging in vlammen op. Er raakten geen mensen gewond, wel is er een kat omgekomen.

Ondanks dezelfde naam hebben beide supermarkten niets gemeenschappelijks. De eigenaar van de Poolse supermarkt in Heeswijk-Dinther stelt dat hij buiten de naam om helemaal los van Biedronka opereert. Er zit geen franchiseformule achter, ook geen Biedronka Nederland. De Poolse supermarkt in Heeswijk-Dinther lift alleen handig mee met de naam, zoals ook andere ondernemers in het land doen.

In Polen is Biedronka een begrip zoals hier Albert Heijn. Met bijna drieduizend winkels in 1100 plaatsen is het concern, eigendom van het Portugese Jeronimo Martins, de grootste winkelketen. En met 65.000 man personeel de grootste particuliere werkgever.

Eigenaar Biedronka Aalsmeer geen idee wie achter brand zit

De eigenaar van Biedronka in Aalsmeer, Mohamad Mahmoed, laat ANP weten dat hij geen idee heeft wie er achter de explosie en brand in zijn zaak zit.

Ook zegt hij ‘niet te weten waar hij bang voor zou moeten zijn’. “Ik heb geen vijanden en voel met niet bedreigd,” aldus Mahmoed.

Mahmoed kreeg om 03.10 uur een melding van zijn alarmsysteem. Toen hij op de bijbehorende camera keek, was alles zwart. Hij werd gebeld door buren van de winkel en snelde vanuit zijn woonplaats naar de zaak. Terplekke zag hij ‘dat alles in de fik stond'.

Mahmoed is nu zo'n vijftien maanden eigenaar van de Poolse supermarkt. Hij heeft geen banden met de andere Poolse supermarkt in Heeswijk-Dinther, die afgelopen nacht ook werd getroffen door een explosie en brand.

Of de incidenten met elkaar te maken hebben is onduidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden