Plus

Boosheid over agressief gedrag van kerkgangers Urk en krimpen aan den IJssel

Het gewelddadige gedrag jegens journalisten door kerkgangers op Urk en in Krimpen aan den IJssel gisteren, leidt tot grote verontwaardiging. Ook de afwachtende houding van de politie krijgt kritiek.

Jasper van LooArjen ten Cate en Kim Visbeen
Verslaggever Mark Baanders van omroep Powned op de parkeerplaats van de Sionkerk.  Beeld ANP
Verslaggever Mark Baanders van omroep Powned op de parkeerplaats van de Sionkerk.Beeld ANP

De sfeer voor de deur van de Sionkerk op Urk is grimmig. Tientallen journalisten staan er opgesteld om te zien hoeveel kerkgangers naar de dienst komen.

Afgelopen week kondigde de kerk aan de diensten te hervatten, omdat de ‘geestelijke nood’ in de geloofsgemeenschap te hoog is. Een klemmend beroep van premier Mark Rutte om geen grote dienst te houden, sloeg de gereformeerde gemeente in de wind.

En dus druppelen er deze zondagochtend tientallen kerkgangers de Sionkerk binnen. Zij zitten niet te wachten op aandacht van de pers. De meesten houden hun kaken stijf op elkaar. Anderen roepen naar de media dat ze naar huis moeten gaan.

Gierende banden

Niet veel later escaleert het. Verslaggever Mark Baanders van Powned loopt samen met een cameraman over de parkeerplaats voor de kerk en probeert Urkers te interviewen. Een auto komt met gierende banden op hem afrijden. “Ik dacht dat hij wel zou stoppen, maar hij gaf gewoon extra gas,” zegt Baanders later. De journalist belandt op de zijkant van de motorkap. Daarna gaat de auto er vandoor. Het incident gebeurt voor de ogen van een agent. Hij noteert het nummerbord. Baanders doet aangifte.

’s Avonds arresteert de politie de 35-jarige bestuurder van de auto. Dat hij niet meteen is aangehouden, komt volgens een woordvoerder van de politie omdat zij ‘de rust wilden bewaren’.

Besmeurd met eieren

Ook andere journalisten worden op Urk door kerkgangers belaagd. De auto van een verslaggever van dagblad de Stentor wordt besmeurd met eieren. Hart van Nederland meldt dat aanwezige ­journalisten 112 moesten bellen vanwege de ­intimidaties door kerkgangers en rondrijdende jongeren in auto’s.

Bijna op hetzelfde moment slaat de vlam in de pan voor de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. Ook die gereformeerde gemeente besloot de deuren voor alle kerkgangers te openen. De kerk hield tijdens de coronacrisis al diensten met zo’n driehonderd mensen en vond dat het ­aantal besmettingen beperkt bleef. “Dat is het bewijs dat de Heer goed voor ons zorgt,” zei de hulpkoster. Daarom kregen alle kerkgangers een uitnodiging voor de dienst.

Zo’n zevenhonderd gelovigen komen naar de kerk, maar ook zij ergeren zich aan de aanwezigheid van journalisten. Als verslaggever Jacco van Giessen van RTV Rijnmond een kerkganger probeert te interviewen, trapt een ander hem van achteren zijwaarts in zijn buik. Een beveiliger van de NOS grijpt in en een hulpkoster snelt naar buiten om de kerkgangers te manen naar binnen te gaan. Die laatste biedt zijn excuses aan. “Na afloop van de dienst gaan we bespreken in de kerkraad wat te doen. Het doet ons veel verdriet.” De journalist zegt alleen excuses te accepteren van de dader en doet ook aangifte. De 43-jarige verdachte uit Krimpen is uit de dienst gehaald en direct aangehouden.

‘Onacceptabel geweld’

Op de vraag waarom de kerkdienst niet vanuit huis kan worden gevolgd, zegt de hulpkoster: “De kerk is de plek waar de Heer ons wil spreken. Want de Heer is onze Koning.” Dat beamen ­andere bezoekers van de Mieraskerk. “Het is de oproep van God om in zijn huis te komen om zijn stem te horen,” zegt een 45-jarige man die met zijn gezin naar de dienst komt. “Dat is belangrijker dan de regels van de regering. Voor ons als christen is het een deel van onze identiteit.” “Nu met corona is het nog belangrijker om tot God te bidden dan in tijden dat alles goed gaat,” legt een jong stel uit.

Justitieminister Ferd Grapperhaus noemt de incidenten ‘onacceptabel geweld’. “Journalisten moeten gewoon hun werk op een veilige manier kunnen doen. Agressie tegen journalisten kan leiden tot ondermijning van het democratisch gehalte van de rechtstaat.”

Tweede Kamer

Ook in de Tweede Kamer is met woede en onbegrip gereageerd op de gebeurtenissen in Urk en Krimpen aan den IJssel. Zo spreekt PvdA-­leider Lilianne Ploumen van ‘ontoelaatbaar ­gedrag’ op Twitter. “Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan,” zegt VVD’er Jeroen van Wijngaarden. “Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.” Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren kan naar eigen zeggen een vloek ‘nog net’ onderdrukken. “Maar blijf met je poten van verslaggevers af!”

Grapperhaus wil snel in overleg met de koepels van kerken CIO. Het kabinet kan niet ingrijpen. Door de vrijheid van godsdienst geldt geen maximum voor het aantal personen in een kerk. Wel is er een advies om samenkomsten te beperken tot maximaal dertig mensen en diensten zoveel mogelijk digitaal te laten plaatsvinden.

Volgens een politiewoordvoerder trad de politie op verschillende momenten op. “Maar je kunt niet op elk moment alles voorkomen, ook al sta je erbij.”

‘Blijf daar dan ook weg, sensatiezoeker’

Journalisten hadden weg moeten blijven bij de druk bezochte kerkdiensten gisteren. Ze komen slechts als ‘sensatie­zoekers’ stelt Elias van Belzen, de fractievoorzitter van SGP/ChristenUnie in de gemeente Nieuwkoop.

Jacco van Giessen, ­verslaggever van Radio Rijnmond, plaatste gisteren een video op Twitter waarin te zien is hoe hij wordt aangevallen door kerkgangers in Krimpen aan den IJssel. Hij schreef daarbij geschokt te zijn ‘dat hij is aangevallen tijdens zijn werk’. SGP/ChristenUnie-fractievoorzitter Van Belzen reageert daarop met: ‘Blijf daar dan ook weg, sensatiezoeker.’

Afwijkende mening

Op de tweet van de politicus komen tientallen afkeurende reacties. Daarin wordt vooral het belang van een vrije pers opgemerkt.

Van Belzen wil zijn tweet desgevraagd niet verder toelichten, maar zegt ­geweld tegen de media niet te verdedigen. ‘Ik heb op dit moment geen behoefte om mijn tweet verder toe te lichten, ­anders dan dat ik zeker geen geweld wil verdedigen. Geweld tegen de media is niet verdedigbaar. Mijn tweet was vooral bedoeld om van beide kanten respect te hebben voor afwijkende meningen en kerkgangers niet opdringerig te benaderen,’ laat hij weten via WhatsApp.

Cyril Rosman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden