PlusNieuws

Bonaire dreigt in zee te verdwijnen, Greenpeace spant rechtszaak aan tegen Nederland

Greenpeace stapt naar de rechter om de Nederlandse staat te dwingen Bonaire te beschermen tegen overstromingen door klimaatverandering. Door opwarming van de aarde dreigt een flink deel van het eiland in de zee te verdwijnen.

Sanne Schelfaut
 Door de zeespiegelstijging dreigen bijna alle duiklocaties op Bonaire te verdwijnen.  Beeld Getty Images/Image Source
Door de zeespiegelstijging dreigen bijna alle duiklocaties op Bonaire te verdwijnen.Beeld Getty Images/Image Source

Milieuorganisatie Greenpeace liet de Vrije Universiteit (VU) onderzoek doen naar de gevolgen van klimaatverandering voor het Caribische eiland. Conclusie: een groot deel van Bonaire dreigt door zeespiegelstijging aan het einde van deze eeuw te worden opgeslokt door de Atlantische Oceaan.

De onderzoekers van de VU keken naar de impact van verschillende klimaatscenario's op het eiland. Als de wereldwijde opwarming tot 1,5 graad wordt beperkt, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs, zijn de gevolgen aanzienlijk kleiner dan wanneer de opwarming oploopt tot 2,7 of zelfs 4,4 graden. Hoe dan ook: als de wereldwijde uitstoot niet flink naar beneden wordt gebracht, dreigt volgens de wetenschappers eind deze eeuw een vijfde van Bonaire in zee te verdwijnen.

“Vooral de zuidkant van het eiland wordt geraakt, maar ook hoofdstad Kralendijk kan overstromen. Bovendien neemt bij storm het risico op overstromingen verder toe. In elk van de onderzochte klimaatscenario's zullen ook wegen en andere belangrijke infrastructuur schade oplopen,” zegt Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat&Energie bij Greenpeace.

Duikplekken

Klimaatverandering heeft ook een grote impact op de economie en cultuur van Bonaire. Het eiland staat bekend om z'n mooie duiklocaties. Die trekken veel toeristen. Door de zeespiegelstijging dreigen bijna alle duikplekken te verdwijnen. Dat geldt ook voor cultureel erfgoed zoals de slavenhuisjes, een beschermd monument uit het slavernijverleden.

Volgens de onderzoekers raken de veranderingen ook de volksgezondheid. Inwoners krijgen waarschijnlijk vaker te maken met fysieke klachten door de warmte, zogeheten hittestress. En muggen die virussen als knokkelkoorts verspreiden, gedijen nog beter als het klimaat opwarmt.

“Het onderzoek maakt pijnlijk duidelijk dat het bij maximaal 1,5 graad opwarming, erop of eronder zal zijn voor Bonaire. Als de doelstelling uit het Klimaatakkoord van Parijs niet wordt gehaald, zullen veel ingrijpender maatregelen nodig zijn om de inwoners te beschermen,” zegt Oulahsen. “Wij vinden dat onze overheid, Bonaire is een gemeente van Nederland, tot nu toe te weinig heeft ondernomen om toekomstige overstromingen tegen te gaan. Daarom bereiden we, in samenwerking met inwoners van Bonaire, een rechtszaak tegen de Nederlandse staat voor om alsnog af te dwingen dat er actie wordt ondernomen. Zie het als een stok achter de deur.”

Ondergeschoven kindje

Hoogleraar milieu-economie Pieter van Beukering, verbonden aan het onderzoek, stelt dat de Nederlandse Antillen tot nu toe het ondergeschoven kindje zijn van het Nederlandse klimaatonderzoek. “Ons rapport is een eerste stap om daar verandering in te brengen. Het rapport maakt nog niet duidelijk hoe we Bonaire het beste kunnen beschermen tegen klimaatverandering, maar nu is in ieder geval in beeld gebracht wat de gevolgen zullen zijn en dat er snel actie, zoals kustbescherming, nodig is om de schade te beperken.”

Greenpeace is niet de eerste milieuorganisatie die een rechtszaak tegen de Nederlandse overheid aanspant. Stichting Urgenda won in 2015 een rechtszaak tegen de staat over het landelijke klimaatbeleid. Via de rechtbank werd afgedwongen dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met minimaal 25 procent moest verminderen ten opzichte van 1990. Wereldwijd worden steeds vaker klimaatzaken tegen landen aangespannen. Zo roepen juridische organisaties uit onder meer Brazilië, Frankrijk, Zweden, Australië, Italië, Zuid-Afrika en België hun regeringsleiders op de klimaatcrisis steviger aan te pakken.

null Beeld Mark Reijntjes
Beeld Mark Reijntjes

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden