Boete van 750.000 euro voor TikTok om schenden privacy Nederlandse kinderen

Het populaire socialmediaplatform TikTok krijgt een boete van 750.000 euro. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, vindt dat de app de privacy van Nederlandse kinderen heeft geschonden.

Peet Vogels
TikTok krijgt de boete omdat de privacyvoorwaarden alleen in het Engels waren opgesteld.  Beeld AFP
TikTok krijgt de boete omdat de privacyvoorwaarden alleen in het Engels waren opgesteld.Beeld AFP

Het bedrijf krijgt de boete omdat de privacyvoorwaarden, die gebruikers moeten goedkeuren, alleen in het Engels waren opgesteld. “Iedereen moet de voorwaarden kunnen lezen en begrijpen wat er staat. Dus ook kinderen, die veel gebruik maken van TikTok,” zegt de woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Enkele miljoenen Nederlanders gebruiken TikTok, onder wie veel kinderen. Ze maken korte filmpjes van zichzelf, bewerken die en delen het resultaat met anderen. Juist omdat TikTok onder kinderen zo enorm populair is, tilt de AP zo zwaar aan de zaak. TikTok heeft de voorwaarden inmiddels ook in het Nederlands vertaald. “Maar de boete gaat om de overtreding in de tijd voor de aanpassing,” aldus de woordvoerder.

Het bedrijf heeft bezwaar gemaakt tegen de boete. Als de AP dat bezwaar afwijst kan het bedrijf nog naar de rechter stappen om de boete aan te vechten.

Kinderlokkers

De AP was nog bezig met een ander onderzoek tegen het populaire platform. Er was eerder veel kritiek omdat bleek dat het voor kinderlokkers en pesters gemakkelijk was om contact te leggen met de jonge gebruikers van TikTok.

“TikTok heeft de functionaliteiten die dat mogelijk maakten inmiddels uitgezet,” aldus de AP. Het gevaar is dus geweken. Toch loopt het onderzoek nog, maar niet meer in Nederland. TikTok is sinds kort in Ierland gevestigd. Daarom is het aan de toezichthouder in dat land om te beslissen of TikTok ook op andere manieren de privacy heeft geschonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden